назад

13095948 473232132867748 6826993233819487692 n

Фахівці Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відвідали смт. Підволочиськ з метою розповсюдження інформації про конкурс з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги та надання громадянам правових консультацій.

Так, 21 квітня 2016 начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Сергій Дубчак та головний спеціаліст відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Діана Базан провели виїзний прийом громадян у приміщенні Підволочиської районної ради (смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80). Фахівці місцевого центру консультували  громадянам щодо питань спадкового та сімейного права.

До консультаційного пункту звернулася жителька  Підволочиська, яка цікавилася можливістю спадкування майна у випадку, коли є свідоцтво про право на спадщину, але вищевказана особа у ньому не зазначена.  Жінці пояснили, що відповідно до ст. 1301 Цивільного кодексу України, свідоцтво про право на спадщину визнається недійсним за рішенням суду, якщо буде встановлено, що особа, якій воно видане, не мала права на спадкування, а також в інших випадках, встановлених законом, та визнання в подальшому права власності на майно.

Також запитували стосовно усунення донькою батька від права на спадкування, оскільки він фактично не проживав із померлою дружиною (матір’ю клієнтки) понад 10 років, однак був зареєстрований у спірному житлі. Отже, вважається таким, що автоматично прийняв спадщину.  Клієнтці повідомили, що у даному випадку захищати своє порушене право, а саме оскарження свідоцтва про право на спадкування, вона має у судовому порядку, але для цього необхідно отримати у нотаріуса постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій.

Інший громадянин потребував роз’яснення щодо встановлення порядку побачень із дітьми. Чоловікові розповіли, що відповідно до п.1 ст. 141 Сімейного кодексу України, мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Відповідно до ст. 159 Сімейного кодексу України, якщо той із батьків, з ким проживає дитина, чинить перешкоди тому з батьків, хто проживає окремо, у спілкуванні з дитиною та у її вихованні, зокрема, якщо ухиляється від виконання рішення органу опіки та піклування, другий із батьків має право звернутися до суду з позовом про усунення цих перешкод. Суд визначає способи участі одного з батьків у вихованні дитини (періодичні чи систематичні побачення, можливість спільного відпочинку, відвідування дитиною місця його проживання тощо), місце та час їхнього спілкування.

13103383 473232136201081 6006986357807421892 nЦього ж дня директор місцевого центру  Юрій Гордєєв та начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання БППД Ірина Максимюк провели робочі зустрічі із головами Підволочиської районної ради, Підволочиської селищної ради та заступником директора Підволочиського районного центру зайнятості.  Під час зустрічей Юрій Гордєєв розповів про те, що  1 липня 2016 року в кожному районному центрі Тернопільської області планується утворення Бюро правової допомоги, як відокремлених підрозділів місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та повідомив, що Координаційним Центром з надання безоплатної правової допомоги оголошено  проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади начальників та/або заступників начальників бюро правової допомоги.

Нагадуємо, що свою роботу бюро правової допомоги розпочнуть з 1 липня 2016 року по всій Україні, як відокремлені структурні підрозділи місцевих центрів з метою посилення правової спроможності територіальних громад. Бюро правової допомоги забезпечуватиме: надання громадянам первинної правової допомоги (юридичні консультації), прийняття звернення на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, доступ до електронних сервісів Мін’юсту та активне правопросвітництво на рівні територіальних громад. Присутніх поінформувано про порядок та умови проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги.

Дізнатися більше про вимоги до претендентів, строки проведення, умови участі в конкурсі та заповнити заявку на участь у ньому можна на веб-сайті: www.legalaid-jobs.in.ua.

Громадяни, які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Шпитальна, 7, м. Тернопіль. Контактний телефон: (0352) 52 15 20.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).