назад

Про винагороду для викривачів корупції

З 1 січня 2020 року вступив у дію Закон «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції». Документ надає право на винагороду за повідомлення про корупційний злочин, грошовий розмір якого у 5 тисяч і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто від 10 млн грн. Головний спеціаліст Новоселицького бюро правової допомоги Світлана Гузун провела правопросвітницький захід на цю тему у Новоселицькому районному секторі філії Державної установи «Центр пробації» у Чернівецькій області. 

Викривач – фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила про можливі факти корупційних або пов’язаних із корупцією правопорушень, інших порушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв’язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у передбачених законодавством процедурах, які є обов’язковими для початку такої діяльності, проходження служби чи навчання.

«Викривач самостійно визначає, які канали використовувати для повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень, а саме: внутрішні, регулярні або зовнішні канали. Повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону, які можуть бути перевірені. Повідомлення про вчинення корупційного або пов’язаного з корупцією правопорушення, інших порушень Закону підлягає попередній перевірці до десяти робочих днів», – роз’яснила присутнім Світлана Гузун.

За результатами попередньої перевірки службова особа, відповідальна за її проведення, приймає одне з таких рішень:

·       призначити проведення внутрішньої (службової) перевірки або розслідування інформації у разі підтвердження фактів, викладених у повідомленні, або необхідності подальшого з’ясування їх достовірності;

·       передати матеріали до органу досудового розслідування у разі встановлення ознак кримінального правопорушення або до інших органів, уповноважених реагувати на виявлені правопорушення в порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України;

·       закрити провадження у разі непідтвердження фактів, викладених у повідомленні.

 

Право на винагороду має викривач, який повідомив про корупційний злочин, грошовий розмір предмета якого або завдані державі збитки від якого у п’ять тисяч і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на час вчинення злочину. Розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину.  У випадках повідомлення декількома викривачами різної інформації про один і той самий корупційний злочин, у тому числі інформації, що доповнює відповідні факти, розмір винагороди розподіляється у рівних частинах між такими викривачами.

 

Після завершення заходу всі бажаючі мали змогу отримати консультації та роз’яснення з правових питань у рамках роботи  дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги.