назад

Про забезпечення доступу до правничої допомоги засуджених до позбавлення волі та осіб, взятих під варту говорили під час круглого столі у Полтаві

Норми  Конституції України визначають, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

Як реалізується ця конституційна норма на практиці, як взаємодіють державні інституції задля забезпечення доступу засуджених до позбавлення волі та осіб, взятих під варту,  до безоплатної  правової допомоги  говорили сьогодні, в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області на засіданні круглого столу.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Ігор Клименко та  начальник відділу  соціально-виховної роботи та забезпечення прав засуджених Північно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України Юрій Мосійчук, які схвально оцінили співпрацю системи безоплатної правової допомоги та установ виконання покарань, а також побажали учасникам заходу плідної праці в обговоренні актуальних питань та виробленні спільних конструктивних пропозицій, спрямованих на посилення правових можливостей з захисту прав засуджених та осіб, які перебувають під вартою.

Фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Армеєва та Людмила Бубир окреслили присутнім вектори діяльності Регіонального та Місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області щодо доступу зазначеної категорії осіб до правничої допомоги.

 «Враховуючи умови сьогодення та з метою забезпечення оперативного доступу до правничої допомоги Регіональним центром організовано проведення щомісячних онлайн-консультувань засуджених. Їх проводять фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини спільно з працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  та Регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області. Перевагами такого заходу  є можливість  охопити  всі установи виконання покарань  області та  надати можливість особам, які у них перебувають , отримати консультацію в режимі онлайн» – повідомила Людмила Армеєва.

Працівники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Носенко, Лариса Кармазін-Денисенко та Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко поінформували присутніх про порушення прав людини, що були виявлені під час візитів національного превентивного механізму до установ виконання покарань.

Під час заходу присутні долучились до спільного обговорення подальших планів, спрямованих на отримання засудженими правових послуг на якісному та доступному рівні, зокрема щодо роботи консультаційних пунктів, онлайн-зустрічей із засудженими тощо.

Учасниками заходу стали заступники керівників установ виконання покарань області, а також Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко, працівники Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Владислав Носенко та Лариса Кармазін-Денисенко, працівники Регіонального та Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.