назад

5615614651

З метою формування правової освіченості неповнолітніх громадян Кременеччини працівники Кременецького місцевого центру з надання БВПД  Ярослав Лис та Сергій Філик  на запрошення адміністрації провели правопросвітницький захід та прийом громадян у ДНЗ «Почаївське вище професійне училище».

В рамках проведення даного заходу фахівці Кременецького місцевого центру ознайомили учнів з правами та обов’язками неповнолітніх та роботою місцевого центру, основними положеннями Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема із суб’єктами права на БВПД, зазначеними у статті 14 Закону.

5314565451

На прийом до консультаційного пункту за отриманням правової допомоги звернулось 7 осіб. Питання учнів стосувалися соціального забезпечення та цивільного права, зокрема, захист прав неповнолітніх та отримання соціальної стипендії.

По питанню захисту прав неповнолітніх  фахівці центру звернули увагу на ті права,  що безпосередньо закріпленні в Конституції України.  До них належать:

•право на життя;

•повагу до гідності;

•право на свободу та особисту недоторканість;

•право на недоторканість житла;

•право на секретну переписку, телефонні переговори, телеграфну та іншу кореспонденцію;

•право на невтручання в приватне життя;

•право на свободу пересування, вільний вибір місця мешкання, вільно покидати Україну;

•право на свободу думки та слова, вільне вираження своїх поглядів та переконань;

•право вільно збирати, зберігати, використовувати та розповсюджувати інформацію усно, письмово або іншим способом;

•право на житло;•право на достатній життєвий рівень;

•право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування;         

•право на освіту.

Зміст права на захист, тобто можливості уповноваженого суб’єкта в процесі його здійснення, визначається комплексом норм цивільного матеріального і процесуального права, які встановлюють: сам зміст правоохоронних заходів; підстави їх застосування; коло суб’єктів, уповноважених на їх застосування; процесуальний і процедурний порядок їх застосування; матеріально-правові і процесуальні права суб’єктів, щодо яких застосовуються відповідні заходи.

З урахуванням положень цивільного законодавства, можна виділити такі форми захисту цивільних прав:

1)судовий захист (здійснюється судом, господарським судом, третейським судом, а також міжнародними судовими установами);

2)не судовий захист (здійснюється державними органами, органами місцевого самоврядування, громадськими та іншими організаціями, а також спеціально уповноваженими на те особами, наприклад нотаріусами);

3)самозахист за допомогою дій, які вчиняються особою, права якої порушено або можуть бути порушені.

Виходячи із викладеного, визначимо, яким же чином захищаються цивільні права та інтереси малолітніх і неповнолітніх осіб. Однією з найбільш поширених форм захисту майнових прав та інтересів осіб є захист у судовому порядку.

Саме захист цивільних прав у судовому порядку включається до загального порядку захисту цивільних прав. Це положення стосується всіх осіб, незалежно від їхнього віку. Так, відповідно до ч. 1 ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожний учасник сімейних відносин, який досяг 14 років, має право на безпосереднє звернення до суду за захистом свого права або інтересу.

Під судовим захистом цивільних прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб слід розуміти здійснювану в порядку цивільного судочинства і засновану на принципах конституційного, цивільного, цивільного процесуального і сімейного права, а також моральних принципах діяльність судів, спрямовану на відновлення (визнання) порушених (оспорюваних) цивільних і сімейних прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб шляхом застосування передбачених цивільним і сімейним законодавством способів захисту.

«Важливу роль у захисті прав та майнових інтересів малолітніх і неповнолітніх осіб відіграє орган опіки та піклування.» – наголосив Сергій Філик.

• Захист прав і законних інтересів здійснюється батьками, а у випадках, передбачених Сімейним кодексом (зокрема, коли органом опіки і піклування встановлено, що між інтересами батьків і дітей є суперечності, батьки позбавлені батьківських прав, громадяни, чия дієздатність обмежена унаслідок зловживання алкоголем) органом Опіки і піклування, прокурором, судом.

• При порушенні прав і законних інтересів дитини, при зловживанні батьківськими правами, жорстокому обігу дитина має право звернутися за їх захистом до органу Опіки і піклування при адміністрації району, а після досягнення 14-ти років в суд.

• Посадовці організації, інші громадяни, яким стане відомо про загрозу життя, здоров’ю дитини, про порушення його прав і законних інтересів, фактів жорстокого обігу, зобов’язані повідомити до органів Опіки і піклування по місцю фактичного знаходження дитини. При отриманні таких відомостей орган Опіки і піклування зобов’язаний вжити необхідні заходи по захисту прав і законних інтересів дитини.

• Функції захисту прав неповнолітніх (зокрема і при виявленні фактів жорстокого поводження з дитиною) покладені на Органи опіки і піклування при Адміністраціях районів, Прокуратуру (помічника прокурора по захисту має рацію неповнолітніх), інспекцію у справах неповнолітніх при РВВС районів, комісії у справах неповнолітніх.

• Невиконання або неналежне виконання обов’язків по вихованню неповнолітнього батьком або іншою особою, на яке покладені ці обов’язки, а рівно педагогом або іншим працівником освітнього, виховного, лікувального або іншої установи, зобов’язаної здійснювати нагляд за неповнолітнім, якщо це діяння сполучене з жорстоким поводженням з неповнолітнім, карається штрафом від 50 до 100 мінімальних розмірів оплати праці, або обмеженням свободи на строк до 2-х років з позбавленням має рацію посідати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років або без такого.

• Жорстоке поводження з дітьми (зокрема фізичне і психічне насильство над ними), замах на їх статеву недоторканність є підставою  для позбавлення батьків батьківських прав.

Відповідно до п.2 ст.14 Закону України «Про безоплатну правову допомоги» право на отримання безоплатну вторинну правову допомогу мають:

1)діти-сироти;

2)діти, позбавлені батьківського піклування, діти,  які  перебувають  у складних життєвих обставинах;

3)діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги законні представники дитини (батьки, опікуни або піклувальники, усиновлювачі) подають такі документи:

-паспорт або інший документ, що посвідчує особу законного представника;

-документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законними представниками є батьки (усиновлювачі);

-рішення про надання статусу дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

-заява або повідомлення про вчинення насильства в сім’ї або реальну загрозу його вчинення, складені в довільній формі – у разі звернення до місцевого центру законних представників дітей, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.