назад
02.06.17

Про захист прав учасників АТО на Полтавщині говорили під час прямого ефіру телепередачі «Акценти»

IMG 20170530 164141

30 травня 2017 року у черговому випуску телепередачі «Акценти»  телеглядачі дізналися про те, який правовий захист мають учасники АТО та як вони можуть реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу через систему БВПД.

 

Про ці та інші питання говорили під час прямого ефіру Олександр Черчатий, директор Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області, кандидат наук з державного управління, Віталій Турпітько, голова Громадської спілки «Координаційна Рада громадських організацій учасників АТО», голова ГО «Братерство учасників  антитерористичної операції  Полтавщини», Аліна Шеремет, адвокат та Яна Бардакова, заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД.         

Під час виступу директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  у Полтавській області  поінформував глядачів про те, що являє собою система безоплатної правової допомоги в Україні та на теренах Полтавської області, хто має право на безоплатну правову допомогу і у чому вона полягає.

«05 січня цього року набули чинності змінидо Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.Новелами у законодавстві передбачено, зокрема, що ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», правова допомога надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань. Внесені зміни є позитивними здобутками системи, що значно розширюють доступ учасників АТО до правових послуг» – зазначив Олександр Черчатий.

IMG 20170530 162826

Очільник системи БВПД області також про розповів структуру системи безоплатної правової допомоги області, зазначив куди громадяни можуть звертатися за отриманням юридичних консультацій та навів статистику звернень учасників АТО до місцевих центрів з надання БВПД.

«До місцевих центрів протягом 1 кварталу 2017 року звернулося всього 494 учасників АТО та членів їх сімей, яким надано 273 консультації, складено 118 процесуальних документів та представлено інтереси 103 справах. У зв’язку із змінами до законодавства кількісні показники щодо звернення даної категорії осіб мають тенденцію до збільшення кількості звернень до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. Учасників АТО найбільше цікавлять питання щодо безоплатного отримання земельної ділянки для будівництва і обслуговування житлового будинку; визнання права власності на спадкове майно; виплати грошової винагороди військовослужбовцям; виплати щорічної разової допомоги до 5 травня учаснику бойових дій; невиплати підприємством заробітної плати учаснику бойових дій; порядку визнання фізичної особи безвісно відсутньою, отримання пільгового житла тощо» – повідомив Олександр Черчатий.

Адвокатка, який співпрацює із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Аліна Шеремет розповіла про специфіку роботи адвоката у системі БВПД, навела приклади щодо здійснення захисту прав клієнтів адвокатами, в тому числі і учасників АТО, висвітлила питання з якими найчастіше звертається дана категорія осіб.

«Питання щодо забезпечення учасників АТО земельними ділянками є одним із першочергових з якими звертаються учасники АТО, – зазначила Аліна Шеремет,- Вирішуючи питання щодо оформлення відумерлої спадщини, зокрема, земельних паїв представники органів місцевого самоврядування значно розширюють можливості учасників АТО на забезпечення земельними ділянками» – додала вона.

         Важливим інструментом для захисту прав учасників АТО є діяльність громадських організацій. Про те, як здійснюється захист прав учасників АТО громадськими організаціями та про співпрацю громадських організацій учасників АТО та фахівців системи БВПД Полтавщини розповів Віталій Турпітько, голова Громадської спілки «Координаційна Рада громадських організацій учасників АТО» та голова ГО «Братерство учасників антитерористичної операції Полтавщини».

 Як громадяни на практиці можуть скористатися послугами системи БВПД  та який порядок звернення громадян до місцевих центрів за отриманням первинної та вторинної правової допомоги, в тому числі і учасників АТО, поінформувала телеглядачів заступник начальника відділу правової інформації та консультацій Першого полтавського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги Яна Бардакова.

Нагадуємо, що безоплатну правову допомогу громадяни можуть отримати звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги області.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22).

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88).

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук,  вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38).

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  розміщений за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 61-120).