назад

13978169 507669926090635 1801049684 o

Фахівці Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – начальник відділу правової інформації та консультацій Тетяна Точинська, начальник відділу персоналу, інформаційної та матеріальної інфраструктури Петро Гуменюк спільно з призначеним начальником відділу «Збаразького бюро правової допомоги» Сергієм Русином 04 серпня 2016 року провели черговий  виїзний прийом громадян у Збаразькому  районному комунальному територіальному центрі соціального обслуговування.

Питання, з якими жителі Збаразького району звернулися до мобільного консультаційного пункту стосувалися земельного та житлового  права.

Щодо земельного права, то в даному випадку особу цікавив порядок  заміни сертифікату на земельну ділянку (пай) на державний акт на землю.

Земельним кодексом України встановлено, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Земельний сертифікат – це документ, який посвідчує право особи на земельну частку (пай) і містить відомості про її вартість та розмір в умовних кадастрових гектарах. При виділенні земельних паїв у натурі (на місцевості) потрібно пам’ятати, що через різну якість земельних ділянок у загальному масиві розпайованих земель фізичний розмір виділеної в натурі земельної частки, як правило, не збігатиметься з кількістю умовних кадастрових гектарів, зазначених у сертифікаті на право на земельну частку (пай).

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до  видачі особі  державного акту  на право власності на земельну ділянку.

Документи необхідні для заміни сертифікату на земельну частку (пай) на державний акт на право власності на земельну ділянку для укладення угоди з землевпорядною організацією (ліцензіати): 

  • розпорядження районної державної адміністрації, рішення сесії сільської ради про надання дозволу на виготовлення державного акта на право власності на земельну ділянку;
  • викопіювання із нанесенням місця розташування земельної ділянки, завірене печаткою районної державної адміністрації та підписом голови;
  • копія сертифікату на право на земельну частку (пай);
  • копія свідоцтва про право на спадщину, рішення суду;
  • копія паспорту (всі сторінки) та ідентифікаційного коду.

Тобто, особи – власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Після прийняття рішення розпорядником земель про передачу земельної ділянки у власність здійснюється перенесення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та виготовлення державного акта на землю, за результатами чого територіальний орган земельних ресурсів проводить державну реєстрацію права власності на землю.

Нагадуємо, що до юрисдикції місцевого центру відносяться:  Збаразький район, Кременецький район, Лановецький район, Шумський район Тернопільської області та місто Кременець.

Звернутися до місцевого центру можна за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець. Контактний телефон: (03546) 2 52 33.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).