назад
24.05.17

Про збільшення прожиткового мінімуму говорили у Талалаївському районі

DSCN4208 118 травня 2017 року з метою проведення інформаційних заходів в управліннях пенсійного фонду працівники Талалаївського бюро правової допомоги взяли участь у засіданні «за круглим столом» , що відбувся у приміщенні Талалаївського сектору обслуговування громадян Бахмацького об’єднаного управління Пенсійного фонду України.

Завідувач Талалаївського сектору Валентина Андріященко запросила представників бюро правової допомоги взяти участь в обговорені законодавчих змін у пенсійному забезпеченні.

Метою пенсійної реформи – є забезпечення бездефіцитності Пенсійного фонду у середньостроковій перспективі, що відбудеться через встановлення вимог до тривалості страхового стажу та мінімального розміру страхового внеску. Присутні дізналися, що Уряд передбачає у законопроекті автоматичну норму щодо щорічної індексації (перерахунку) пенсій для захисту від інфляції: із урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менш ніж на 50% росту середньомісячних зарплат за три роки та на 50% індексу споживчих цін.

Також під час засідання особлива увага була приділена підвищенню з 1 травня 2017 року прожиткового мінімуму для осіб,які втратили працездатність до 1312 гривень, відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801. Так, збільшені наступні види виплат:
– мінімальні розміри пенсій та доплата за понаднормовий стаж,
– мінімальні пенсійні виплати,
– державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни,
– підвищення ветеранам війни та членам їх сімей,
– підвищення жертвам нацистських переслідувань,
– пенсії за особливі заслуги перед Україною
– надбавка донорам.

Першим кроком у пенсійній реформі, запропонованій Урядом, передбачено осучаснення пенсій. Для цього Уряд запроваджує єдині правила визначення розмірів пенсійних виплат.

Запроваджується нова формула нарахування пенсій за єдиним підходом для «старих» і «нових» пенсіонерів із використанням показника середньої заробітної плати на рівні 3764,40 грн (раніше – в залежності від року призначенні пенсії від 1197,91 грн до 3764,40 грн), тобто показник, за яким розраховуються пенсії, буде підвищено майже утричі. У результаті підвищення пенсій у разі здійснення осучаснення зарплати до 3 764,40 грн більше 5 млн українських пенсіонерів з 1 жовтня 2017 року після ухвалення цього законопроекту Парламентом отримають підвищення пенсій від до 200 грн і більше 1 тис. грн щомісячно, з них близько 4 млн українських пенсіонерів – отримають від 300 грн і більше 1 тис. грн підвищення щомісячно.
Окрім того, присутні детально розглянули питання : особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам; захист трудових прав працівників передпенсійного віку (менше трьох років); перспективи розвитку пенсійної реформи. Особливий порядок виплати пенсії в 2017 році не застосовується до осіб, які проходять військову службу або перебувають на посадах у Національній поліції України.

На завершення присутні домовилися про подальшу співпрацю та проведення спільних інформаційних заходів для мешканців Талалаївського району.
Нагадуємо, що Талалаївське бюро правової допомоги працює за адресою: смт.Талалаївка, вул. Центральна, буд. 5, зателефон (04634) 2-10-73, з понеділка по п’ятницю, з 9-00 до 18-00. Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.