назад
13.09.17

Про здобутки, перспективи та новації у правовій освіті говорили під час чергового засідання міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення

img zast 1

12 вересня 2017 року, під головуванням заступника голови міжвідомчої координаційно-методичної ради (далі-МКМР) з правової освіти населення – начальника Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олега Тимченка, відбулося чергове засідання Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення. Під час засідання члени ради обговорили основні напрями діяльності, які спрямовані на підвищення рівня правової освіти в області, заслухали інформацію доповідачів про проведену роботу, виявили кращі форми роботи, визначилися з пріоритетами у діяльності щодо правопросвітництва у регіоні.

Перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа поінформував присутніх про  роботу, яка проводилася Регіональним, місцевими центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги на виконання рекомендації Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення. Микола Лахижа розповів членам ради про роботу відповідних МКМР з правової освіти, заступниками голів яких є фахівці бюро. Особливу увагу він акцентував на тому, що завдяки спільним зусиллям фахівців системи БВПД та членів МКМР проведена робота щодо внесення змін до діючих  Програм правової освіти населення, прийняття нових Програм правової освіти та правової допомоги області, районів, міст, сіл та селищ в Полтавській області. Значна робота проведена у напрямі виділення коштів на їх реалізацію у сумі 1 171 067 грн.

 «З початку року спостерігається тенденція щодо прийняття програм правової освіти та правової допомоги сільськими та селищними радами області. Головними виконавцями заходів програм є представники бюро правової допомоги, що є одним із кроком до посилення правової спроможності територіальних громад області» – повідомив Микола Лахижа.img 4

Так, на Полтавщині прийнята 21 Програма правової освіти в сільських та селищних радах області, які сприятимуть підвищенню правових можливостей сільського населення.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Олег Тимченко акцентував увагу присутніх на реалізації Всеукраїнського просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» та наголосив на об’єднанні зусиль всіх членів МКМР щодо проведення правопросвітництва в регіоні.img 2

 Під час засідання, Тетяна Авдєєва, фахівчиня Департаменту освіти і науки Полтавської обласної державної адміністрації, доповіла про підведення підсумків обласного огляду-конкурсу на кращу організацію правовиховної роботи в закладах освіти, який традиційно проходить у рамках реалізації Програми правової освіти в регіоні, спрямований на виявлення та поширення кращих форм та методів у роботі.

 Про результати проведення профілактичних заходів щодо виявлення та попередження фактів насильства в сім’ї, а також своєчасного вжиття заходів реагування до батьків та осіб, що їх замінюють, які не виконують обов’язки по їх вихованню і вчиняють насильство, розповіли під час засідання начальниця служби у справах дітей Полтавської обласної державної адміністрації Інна Конончук та старша інспекторка відділу ювенальної превенції управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Полтавській області Тетяна Порохня.

Не залишилося осторонь питання щодо залучення молодих правників, юристів (параюристів) до правопросвітницької діяльності в області. Так, Ольга Шеховцова, голова Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області розповіла про діяльність Координаційної ради молодих юристів при Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області, зокрема участь членів ради у правоосвітніх заходах, розробленню методичних матеріалів, надання консультацій громадянам.

Під час засідання ради учасники також дізналися про стан проведення моніторингу засобів масової інформації області з метою виявлення фактів порушення інтересів держави в інформаційній сфері, про що їм розповів головний спеціаліст відділу інформаційно-аналітичної роботи та видавничої справи управління інформації Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Дворянов.

 За результатами засідання МКМР члени Ради приймають відповідні рекомендації, які є своєрідними орієнтирами у подальшій правопросвітницькій роботі та  періодично заслуховують звіти членів ради про виконану роботу. На засіданні МКМР з інформацією про реалізацію рекомендацій обласної МКМР з правової освіти населення, прийнятих у I півріччі 2017 року доповіла Юлія Бабирь, секретарка Полтавської обласної МКМР з правової освіти населення.img 8

Довідково. Діяльність МКМР з правової освіти населення спрямована на  координацію діяльності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань громадян, навчальних та культурних закладів, наукових установ, видавництв та видавничих організацій, засобів масової інформації у сфері  правової  освіти  населення; надання методичної допомоги органам  виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, об’єднанням громадян, навчальним та культурним закладам  у проведенні роботи з підвищення правової свідомості і правової культури населення; розробка  пропозицій  (рекомендацій)    щодо    удосконалення правової навчально-виховної роботи; поширення досвіду з питань правової освіти населення.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.