назад

Про зміни, які чекають українців із запровадженням пенсійної реформи, роз’яснили фахівці системи безоплатної правової допомоги, юстиції та пенсійного фонду

2 MC biblioteka grushevskogo 310 листопада 2017 року на базі Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені М.С. Грушевського відбулася презентація пенсійної реформи в Україні. Серед слухачів заходу були переважно пенсіонери та працівники соціальної сфери.

Спікерами заходу були: провідний спеціаліст відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції в Одеській області Лідія Жукова, заступник начальника відділу з питань виплати пенсій управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Інна Міщенко та головний спеціаліст відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Другого одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Руслан Станіславів.

Перша частина заходу була присвячена загальнонаціональному просвітницькому проекту «Я МАЮ ПРАВО!»Спікер ознайомив слухачів з основними напрямками проекту, визначеними на 2017 рік, та останніми змінами в роботі органів та установ юстиції.

Друга частина заходу була присвячена змінам в пенсійному законодавстві України. Руслан Станіславів презентував новели, запроваджені пенсійною реформою, а саме:

  • підвищення розміру мінімальної пенсії;
  • зміни механізму нарахування та перерахування пенсії;
  • запровадження «гнучкого коридору» виходу на пенсію;
  • скасування оподаткування пенсії працюючим пенсіонерам;
  • можливості дострокового виходу на пенсію;
  • право на придбання страхового стажу.

«Відтепер працюючим громадянам необхідно звертати особливу увагу на страховий стаж, який накопичується завдяки сплаті роботодавцем соціальних внесків в Пенсійної фонд України. Якщо цього не зробив роботодавець, людина може самостійно купити страховий стаж. У противному випадку-залишиться без пенсії», – наголосив юрист.

Заключна частина мала характер діалогу. Присутні задавали питання, які стосуються змін. Спеціаліст з питань виплати пенсій надавала вичерпні відповіді, роз’яснюючи дію пенсійної реформи на практиці.

2 MC biblioteka grushevskogo 3

2 MC biblioteka grushevskogo 1

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Другого одеського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Коблевська, 40. Тел: (048) 726-14-45, (048) 726-14-44.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103