назад

20170531 111025


В рамках договору про співробітництво між Південно-Східним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях 31 травня 2017 року у РЦ було проведено робочу зустріч з керівництвом Запорізького міськрайонного відділу (з питань пробації) вищевказаного міжрегіонального управління.

       Керівник установи Юлія Капленко поінформувала директора РЦ Павла Наливайка, заступника директора Ларису Кожемякіну та начальника відділу організація надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимира Антонцева, що Запорізький міськрайонний  відділ (з питань пробації) через свою діяльність забезпечує безпеку суспільства (громади) шляхом запобігання вчинення правопорушень, надання суду інформації, що характеризує обвинувачену особу (досудова доповідь), організовує виконання покарань не пов’язаних з позбавленням волі, також здійснює пробаційний нагляд: контроль за особою яка вчинила правопорушення, допомогу спрямовану на підтримку такої особи до просоціальних видів діяльності у суспільстві (мотиваційне консультування, сприяння у вирішенні соціальних проблем), допомогу особі, яка готується до звільнення з місць позбавлення волі, в адаптації до життя в суспільстві та активну співпрацю з громадськими, доброчинними, волонтерськими організаціями, органами місцевого самоврядування у процесах соціально-виховної роботи з особами скоївшими правопорушення.20170531 111354

   Психолог Наталія Сироватка повідомила, що наразі на обліку уповноважених органів з питань пробації у Запорізькій області перебуває більше ніж 4100 осіб, покарання яких не пов’язане з позбавленням волі, і 76 неповнолітніх, 98,7 % з яких, звільнені від відбування покарання з випробувальним терміном та 1,3 % засуджених – у вигляді громадських робіт.

Під час заходу також було розглянуто переваги пробації:

Для особи, яка вчинила правопорушення:

  • Можливість відбування покарання без ізоляції від суспільства. Участь у просоціальних видах діяльності, кваліфікована допомога особі у вирішенні проблемних питань життя. Супровід за індивідуальним планом на шляху до змін.
  • Збереження соціально-корисних зв’язків та сімейних стосунків.
  • Гарантована допомога у напрямках освіти, роботи та житла.

Для суспільства (громади):

  • Захист громади від небезпеки протиправних дій по відношенню до їх статків, життя та гідності.
  • Справедливе здійснення правосуддя, баланс між карою за вчинене правопорушення, завданням шкоди та відшкодуванням збитків, відстоювання інтересів суспільства.
  • Активна участь волонтерів та волонтерських організацій у кожному центрі пробації у наглядових заходах, індивідуально-профілактичної та соціально-виховної роботі з особами скоївшими правопорушення.

Для держави:

  • Стимулювання та підтримка правослухняної поведінки. Дотримання міжнародних та європейських стандартів.
  • Зниження злочинності. Зниження кількості ув’язнених в місцях позбавлення волі.
  • Позитивний економічний ефект. Економія бюджетних коштів на утримання правопорушників в місцях позбавлення волі. Залишаючись під наглядом у суспільстві, особа не втрачає роботу, сплачує податки та внески у держбюджет.

        В ході робочої зустрічі було обговорено напрямки подальшої плідної співпраці, першим кроком якої є проведення засідання «круглого» столу за участю представників установ системи безоплатної правової допомоги та уповноважених органів з питань пробації у Запорізькій області.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтеся за адресами:

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях:

Запорізька область:

– адреса: м. Запоріжжя, пр. Соборний, 77, 8-й поверх

– телефон: (061) 224-44-50

Донецька область:

– адреса: вул. Зелiнського, 27а, м. Маріуполь

– телефон: (099) 768-25-67

– е:mail:  office.donetsk-zaporizhzhya@legalaid.zp.ua

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213103