назад
26.01.18

Пробація: нагляд, поєднаний із соціальною допомогою

1Будь-яка зміна прокладає
шлях іншим змінам.
Ніколо Макіявеллі

Соціальна адаптація осіб, які звільняються з місць позбавлення або обмеження волі, та соціальна підтримка осіб, засуджених до покарань, не пов´язаних з позбавленням волі, – стала ключовою темою робочої зустрічі, яка пройшла 24 січня 2018 року в приміщенні Херсонського міського відділу пробації.

Зустріч пройшла у форматі круглого столу за участі працівників виправних колоній, Управління ДМС, регіонального представництва Уповноваженого з прав людини, Департаменту соцзахисту населення, обласного центру зайнятості, центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді (ЦСССДМ), Міністерства з питань тимчасово окупованих територій (МТОТ), центрів первинної медико-санітарної допомоги та волонтерів пробації.

2

Систему з надання БВПД Херсонщини представляла директор Регіонального центру з надання БВПД Марина Єлисєєва.

Реформи, які Україна активно впроваджує останні три роки, торкнулися й пенітенціарної служби – побудована ціла система пробаційних центрів. Замість 24 ліквідованих територіальних органів управління Державної пенітенціарної служби створено шість міжрегіональних управлінь з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції.

Херсонський міський відділ пробації, який виступив організатором проведення круглого столу, відноситься до Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції, яке розташоване в м. Одеса.

Довідка. Пробація (походить від лат. probare «досліджувати, випробовувати») – вид умовного засудження, при якому засуджений поміщається на час випробного строку, встановленого судом, під нагляд спеціальних органів. Пробація виникла майже 200 років тому у Великій Британії як концепція поводження зі злочинцями і набула світового розповсюдження завдяки системі правосуддя США.

3

Начальник Херсонського міського відділу з питань пробації Оксана Кузьмич привітала учасників та висловила подяку, що не залишились осторонь питань, які були запропоновані для обговорення:

1. Розширення доступу засуджених осіб до інформації про права та обов´язки у сфері реалізації права на працю, соціальний захист, можливості та послуги державних органів та установ.

2. Взаємодія уповноважених органів з питань пробації та установ виконання покарань з центрами зайнятості населення в напрямку сприяння працевлаштуванню після звільнення з виправних колоній працездатних осіб та суб´єктів пробації.

3. Влаштування колишніх засуджених та суб´єктів пробації до спеціалізованих установ для звільнених осіб та госпіталізація до закладів охорони здоров´я.

4. Визначення процедури взаємного обміну інформацією між уповноваженими органами з питань пробації та органу реєстрації щодо встановлення місця реєстрації за місцем проживання суб´єктів пробації.

5. Підвищення професійної компетенції фахівців з соціальної роботи, психологів уповноважених органів з питань пробації та установ виконання покарань.

4

Говорячи про розширення доступу засуджених осіб та осіб, які звільняються з місць позбавлення або обмеження волі, Оксана Кузьмич звернула увагу присутніх, що вже більше півроку триває співпраця між двома структурами на регіональному рівні – Регіональним центром з надання БВПД та Херсонським міським відділом пробації, про що свідчить підписаний Меморандум про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги. Також меморандуми про співпрацю з центрами надання БВПД підписані і всіма районними відділами пробації.

На її думку, така взаємодія забезпечує рівний доступ до правосуддя звільненим особам. Проведення спільних консультацій, просвітницьких заходів, поширення друкованої інформації щодо реалізації досудової та наглядової пробації та права на безоплатну правову допомогу в центрах з надання БВПД та приміщеннях уповноважених органів з питань пробації – є важливою складовою. Тим більше, що Регіональний центр продовжує роботу, спрямовану на реалізацію правопросвітницького проекту «Я маю право!» щодо поінформованості громадян про свої права, гарантовані Конституцією та законами України.

Начальник управління пробації Південного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції України Олена Досенко нагадала присутнім, що Закон України «Про пробацію», який був прийнятий 5 лютого 2015 року Верховною Радою України, визначає три види пробації: досудову, наглядову та пенітенціарну.

Крім того, управління пробації відтепер будуть надавати соціальний супровід звільненим особам разом із закладами охорони здоров´я, поліцією, службами праці та соціального захисту населення.

Про це – в ранковому випуску програми «Таврійські новини» на телеканалі «Скіфія»:

{youtube}_Me0FuNoh_s{/youtube}

5

Присутні на зустрічі представники виправних колоній – заступник начальника Північної ВК № 90 Костянтин Парган, начальник ВСВПР Херсонської ВК № 61 Вадим Караванов, заступник начальника Херсонського слідчого ізолятора Юрій Карауловзаступник начальника Дар´ївської ВК № 10 Андрій Михайлюк розповіли, що проблемою №1 для колишніх засуджених є питання відсутності у них паспортів. Як правило, їх вилучають працівники поліції під час затримання особи. Через те, що не проводиться належна фіксація факту вилучення та передачі його з однієї установи до іншої, до виправних колоній засуджені потрапляють вже без паспорту.

6

Особливо гостро ця проблема стоїть перед тими, хто раніше проживав у Криму та Донбасі. Відсутність паспорту автоматично призводить до того, що звільнена особа позбавляється можливості реалізувати свої права, порушуються ряд норм, закладених в Загальній декларації прав людини та ст.21 Конституції України. Навіть потрапити додому колишні жителі Криму не в змозі. 7

За словами Олени Досенко, від початку система працювала так, що на території Херсонської області відбували покарання жителі Криму. Зараз у виправних колоніях області 30% таких людей.

Як стверджують працівники міграційної служби, найбільш складним і довготривалим процесом залишається перевірка належності осіб до громадянства України.

Саме тому керівництво виправних установ просять про допомогу міжнародні організації. Зокрема, Червоний хрест береться допомогти  в цьому питанні Дар´ївській ВК №10.

8

Не витримуючи навантаження, звільнені особи навмисно скоюють злочини, аби тільки повернутися до виправної колонії, в стінах якої йому не треба доводити, що він громадянин України, який має право на працю, охорону здоров´я, відпочинок тощо.

Крім того, у більшості колишніх засуджених є проблеми із здоров’ям, проблеми психологічного характеру. Працівники виправних колоній пояснюють це тим, що находячись з-за ґратами людина втрачає здатність самостійно приймати рішення, у всьому покладаючись на адміністрацію ВК. В результаті така людина психологічно не готова до того, щоб швидко адаптуватися в соціумі. Тож цю проблему потрібно, насамперед, розв’язувати на державному рівні. Хоча здійснення заходів щодо соціальної адаптації звільнених осіб покладено на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, проте на місцевому рівні проблема залишається нерозв’язаною через недостатність коштів, відсутність соціальних фахівців, досвіду роботи у цій сфері.

Говорячи про недостатність соціальних фахівців, особливо в районах області, Оксана Кузьмич зазначила, що в період наглядової пробації дозволяється залучати до супроводу засуджених та проведення з ними соціально-виховної роботи волонтерів пробації – фізичних осіб, які досягли 18-річного віку, уповноважені органом пробації на виконання окремих завдань, на добровільній та безоплатній основі.

Про діяльність волонтерів пробації розповіла регіональний координатор взаємодії з громадськістю Регіонального представництва Уповноваженого з прав людини в Херсонській області Оксана Тропіна.

Розглянувши проблеми, які стають на заваді соціальної адаптації та соціальної підтримки звільнених осіб, учасники круглого столу назвали недосконалість законодавства, відсутність фахівців із соціальної роботи та психологів, які можуть на належному рівні працювати в системі соціального захисту звільнених осіб, байдужість чиновників, відсутність державних та місцевих програм. 

За результатами круглого столу буде розроблений план на 2018 рік з урахуванням всіх озвучених пропозицій, а саме: укладання меморандумів про співпрацю між усіма службами, вийти з ініціативою до депутатського корпусу щодо створення центрів соціальної адаптації звільнених осіб, налагодження співпраці з міською радою в питаннях звільнення від сплати держмита при оформленні паспорту, міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану, працівниками органів поліції.

Варто зазначити, що це була перша робоча зустріч представників управління пробації, виправних установ, медичних закладів, інших державних органів, яка дає надію, що спільними зусиллями зазначені проблеми почнуть вирішуватися, адже «будь-яка зміна прокладає шлях іншим змінам».