назад

Probacia prevencia buro 3Досвід передових країн світу доводить – реалізація прав та інтересів громадян, незалежно від будь-яких ознак, притаманних їм, можлива лише за ефективної співпраці між державними інституціями. Особливо це стосується сфери запобігання злочинам та супроводу, надання допомоги особам, які притягуються до кримінальної відповідальності, відбувають покарання без позбавлення волі чи повернулися з місць несвободи.

       Саме з метою обміну досвідом та аналізу ситуації в даній сфері, що склалася у Більмацькому районі, 11 травня 2018 року була проведена робоча зустріч начальника відділу «Більмацьке бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  Анастасії Корбут, інспектора сектору превенції Більмацького відділення поліції Бердянського ВП ГУ НП в Запорізькій області  Вікторії Тлустової та начальника сектору, підполковника внутрішньої служби районного сектору з питань пробації Південно-Східного міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Світлани Круть.

       Спершу було проаналізовано ситуацію зі станом злочинності у районі, категорій осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності, питання які найчастіше у них виникають. Вікторія Тлустова поділилася досвідом роботи з неповнолітніми особами, які вчиняють адміністративні правопорушення, які за наявності тих чи інших ознак можуть перерости в злочини, як-то дрібна крадіжка, дрібне хуліганство тощо. Вона зазначила, що в разі надходження інформації щодо подібних правопорушень, інспектор сектору превенції проводить відповідні бесіди та роз’яснює наслідки, до яких може призвести неодноразове притягнення до відповідальності.Probacia prevencia buro 2

       Надалі взяла слово Світлана Круть і розповіла про те, яким саме чином проводиться робота з особами, які відбувають покарання без позбавлення волі, як відбувається соціальна адаптація осіб, які вже відбули покарання або перебували у СІЗО. Особливо учасників зустрічі зацікавила така новела Кримінального процесуального кодексу як досудова доповідь, яку готує персонал сектору пробації. Цікаво, що у жовтні 2017 року Міністерством юстиції України було навіть видано окремий наказ «Про затвердження Порядку складення досудової доповіді».

       Нарешті виступила і Анастасія Корбут, яка повідомила про найрозповсюдженіші питання, які виникають під час роботи, дотичні до питань превенції і пробації, зауважила, що на жаль, у нашому суспільстві розповсюдженою є стигматизація осіб, які оступилися, навіть якщо це адміністративне правопорушення, і дуже важливим є допомогти людям, які не можуть знайти своє місце у такому суспільстві, захистити свої права. Звісно, окремі випадки потребують особливої уваги, але в більшості своїй такі особи заслуговують на підтримку та допомогу.

       Насамкінець було домовлено про проведення спільних прийомів громадян, правопросвітницької діяльності та подальших зустрічей для обговорення прогресу у роботі. Сектору превенції та сектору пробації передано буклети «Я МАЮ ПРАВО!» та буклети системи безоплатної правової допомоги для надання зазначенихї інформаційних матеріалів особам, які відвідують зазначені установи.

Нагадуємо, що Більмацьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: 71001, Запорізька обл., Більмацький р-н, смт.Більмак, вул.Запорізька, буд.28-А, телефони: (06147) 220-74, 220-54.

А також єдиний телефонний номер

системи безоплатної правової допомоги: 

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно)