назад

lyubashivka nasylstvo 1Інформаційна година на зазначену тему провела 6 вересня 2018 року для учнів 5-8 класів Гвоздавської ЗОШ I-III ст. головний спеціаліст Любашівського бюро правової допомоги Лариса Будяченко.

Мета заходу – ознайомлення школярів із поняттями та видами насильства, системою державного захисту від насилля, розвитку навичок з запобігання виникнення насилля, в тому числі в сім’ї, школі, серед однолітків.

Під час інформаційної години юрист обговорила з учнями види насильства, фактори, які сприяють насильству, про те, який захист гарантовано постраждалим та що таке обмежувальний припис.

Основне завдання заходу — усвідомлення дітьми фактів насильства щодо себе та інших, формування серед учнів небайдужого відношення до проблем жорстокості та насилля, формування навичок запобігання виникненню насильства в сім’ї, школі, серед однолітків, вміння не боятися говорити про наявні проблеми.

Лариса Будяченко повідомила учням, що необхідно робити у разі виявлення будь-яких проявів насильства, де і як можна отримати допомогу.

lyubashivka nasylstvo 1

lyubashivka nasylstvo 3

Представниця Любашівського бюро правової допомоги надала школярам рекомендації щодо уникнення насильства, згідно яких необхідно:

  • уникати ситуацій, які можуть призвести до насилля;
  • говорити спокійно і впевнено;
  • надати можливість агресору зупинитися;
  • відійти в сторону – це не ознака слабкості;
  • не прагнути помсти ворогам, вміти пробачати;
  • попросити допомоги – це не ознака слабкості чи боягузтва.

По закінченню заходу всі присутні отримали буклети з правовою інформацією “Як протидіяти домашньому насильству?” #СтопНасильство.

Безоплатну правову допомогу можна отримати в Любашівському бюро правової допомоги: смт Любашівка, вул. Софіївська, 47, каб.1, 2. Тел.: (04864) 2-22-02

Довідково.

Якщо Ваша дитина постраждала від булінгу – зверніться до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію –  до завуча або директора школи.

Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

Якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему – звертайтеся із заявою до поліції.

Якщо Вам необхідна правова допомога (юридична консультація, складання заяви, інших документів) – зверніться до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером 0 800 213 103 (цілодобово і безкоштовно в межах України).

ВАЖЛИВО: діти мають право безоплатно отримати послуги адвоката (складання заяв, представництво в суді)

Якщо дитині необхідна психологічна допомога – зверніться на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей.