назад

Проблеми спадкування за відсутності деяких документів

originalМайже кожна людина рано чи пізно стикається з проблемою успадкування майна. І тут виникає питання оформлення права на спадок. Законодавчо загальні і процесуальні норми оформлення права на спадщину закріплені в Цивільному Кодексі України, Законі України “Про нотаріат”, Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції від 22.02.2012 року та Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 року.
Але що ж робити, якщо у вас немає певних документів для оформлення права на спадщину і ви не маєте поняття де їх брати?

ПИТАННЯ: Здравствуйте. Не подскажите номер телефона, к кому мне обратиться по такому юридическому вопросу по жилищным делам, земельным участкам? Я 3 года назад купила домик в селе по очень дешевой стоимости. И сейчас его хочу продать за ту же стоимость. Домик жилой, в нормальном состоянии. Но я его покупала по Расписке у женщины, которая покупала у хозяйки дома – старой бабушки. Эта бабушка умерла в начале весны 2016 года. Я не успела с ней тогда связаться по поводу оформлении доверенности на моё лицо. Теперь я хочу, чтобы её дочка вступила в наследство. Но она живёт сейчас в АР Крым. Уже прошло больше чем пол года, после её смерти. Не подскажите, в какую стоимость обойдётся её дочки теперь вступить в наследство, для того, чтобы она на нас переписала доверенность? И как лучше, быстрее и дешевле решить данный вопрос?

На данный момент у меня из документов есть только три расписки и Державний акт на право приватної властності на землю Серія ЗП 000009 №3016 №52 від 09.11.96 р. на котором стоит данный домик, и расположен зем.участок в 0,60 га.

ВІДПОВІДЬ: Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області (далі – Центр) опрацьовано Ваше звернення, щодо прийняття спадщини та повідомляємо наступне.

       Закон України «Про нотаріат» (далі – Закон) встановлює порядок правового регулювання діяльності нотаріату в Україні. Відповідно до статті 66 Закону спадкоємець, має право отримати свідоцтво про право на спадщину.

       Для отримання свідоцтва про право на спадщину, відповідно частини 2 статті 1269 Цивільного кодексу України спадкоємець зобов’язаний особисто подати заяву про прийняття спадщини до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини, або відправити його поштою, попередньо засвідчивши справжність підпису на заяві в нотаріальному порядку.

       Відповідно частини 1 статті 1270 Цивільного кодексу України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

       Відповідно частин 1, 2 статті 1220 Цивільного кодексу України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

       Відповідно частин 1 статті 1221 Цивільного кодексу України, місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.

       В разі пропущення спадкоємцем строку для прийняття спадщини з поважної причини, він може звернутися з відповідною позовною заявою до суду. Суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини відповідно частини 3 статті 1272 Цивільного кодексу України.

       Відповідно до вимог статті 19 Закону за вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством. Розміри ставок державного мита за нотаріальні дії, вчинювані державними нотаріальними конторами, встановлені пунктами 3 та 4 статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України від 21.01.1993 №7-93 «Про державне мито».

       За надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов’язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру справляється окрема плата у розмірах, що встановлюються головними управліннями юстиції в областях, місті Києві…

       З урахуванням вищевказаного, оскільки кожний конкретний випадок є індивідуальним, пропонуємо Вам звернутися до Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, до повноважень якого відповідно до пункту 2-1 Закону та підпункту 4.39 пункту 4 Положення про Головні територіальні управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, в областях, містах Києві та Севастополі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 23.06.2011 № 1707/5 (із змінами), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.06.2011 за № 759/19497, належить, зокрема, організація роботи установ нотаріату тощо.

       Адреса Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області: пр. Соборний, 164, м. Запоріжжя, 69107. Тел.(061) 239-01-55 – приймальня, 34-13-84, 233-17-99, 233-16-99 – відділ з питань нотаріату. Е-mail: info@zp.minjust.gov.ua.

       Для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань можна звертатися безпосередньо до:

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області:

– телефон: (061) 224-44-50

– е:mail: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua

– віртуальна приймальня Рубрика: «Поставити питання юристу» на сайті Регіонального центру: http://zaporizhya.legalaid.gov.ua