назад

Проблеми вдосконалення системи безоплатної правової допомоги

Проблеми вдосконалення системи безоплатної правової допомоги через призму досвіду системи безоплатної правової допомоги провінції Квебек у Канаді

 

250px-flag of canada-svgВивчаючи досвід європейських та пострадянських країн у організації системи безоплатної правової допомоги, ми повинні більш ретельно звернути увагу на досвід Канади. Чому саме Канади? На думку автора, Канада є історично, ментально та навіть кліматично подібна Україні значно більше ніж європейські країни. Які спільні риси підтверджують це.

 

Країна знаходилась в складі Імперії, здобула незалежність.

 

Має двомовність закріплену законодавчо.

 

Має велику кількість національних меншин (зокрема українців), права яких належним чином захищені.

 

Мала серйозні виклики сепаратизму у новітній історії.

 

Має конституційно закріплену децентралізацію влади із широкими повноваженнями місцевих органів.

 

На міжнародній арені є послідовним партнером України та здійснює реальні кроки підтримки і що важливо в галузі судової реформи у теперішній час також.

 

Канадська провінція Квебек, що має більшість франкомовного населення має досвід організації системи безоплатної правової допомоги з 1973 року. Цю модель в подальшому застосували і інші провінції Канади.

 

Адмініструє безоплатну правову допомогу Комісія по правовим послугам(Commission
des services juridiques) діяльність якої регламентована сам перед Законом «AN ACT RESPECTING LEGAL AID AND THE PROVISION OF CERTAINOTHER LEGAL SERVICES» – Закон «Про правову допомогу та забезпечення інших юридичних послуг*» 1972 року далі Закон. (*переклад на українську мову неофіційний, зроблений автором).

 

Розглянемо основні положення Закону.