назад

Продовжуємо популяризувати систему безоплатної правової допомоги

11 липня 2019 року в залі засідань виконавчого комітету Золотоніської міської ради відбулася зустріч керівництва міста,фахівців служби у справах дітей, молоді та спорту,  Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також молоді та підприємцівміста з представниками Всеукраїнської  організації  “Будуємо Україну Разом”  (далі – БУР), яка активно займається створенням громадських просторів, малюванням муралів у різних містечках та селищах нашої держави, створенням молодіжних центрів та допомогою сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах.Команда БУР, разом із місцевими активістами та волонтерами з усієї України та з-за кордону, зараз працюють у місті Золотоноша над створенням молодіжного простору.
Під час  зустрічі педставникЗолотоніського місцевого центру з надання БВПД (далі – місцевий центр) Тетяна Жалобна, розповіла присутнім про систему безоплатної правової допомоги в Україні, ознайомила з роботою місцевого центру.
Юрист місцевого центру зазначила, що в нашій державі право кожного на отримання професійної правничої допомоги закріплено статтею 59 Конституції України. Ця допомога надається безоплатно у передбачених законом випадках. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» передбачає надання двох видів безоплатної правової допомоги – первинної та вторинної.
Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг:надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.
Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.
Безоплатною первинною правовою допомогою може скористатися кожен: громадянин України, іноземець, особа без громадянства, в тому числі біженці, які перебувають під юрисдикцією України. Натомість право на безоплатну вторинну правову допомогу мають лише визначені Законом України «Про безоплатну правову допомогу» категорії осіб.
Правові послуги, які надають адвокати та працівники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, оплачує держава, а це означає, що для особи така допомога є безкоштовною.
Для того, щоб отримати безоплатну правову допомогу та дізнатися місце знаходження центру безоплатної вторинної правової допомоги у своєму населеному пункті, молоді було рекомендовано зателефонувати на Єдиний контакт – центр за номером 0 800 213 103 або зайти на офіційний веб-сайт Координаційного центру з надання правової допомоги.
На згадку про цікаву та змістовну зустріч, волонтерам БУРунадано сувенірну продукцію – значки системи БПД: «Право з тобою» та тематичні буклети: «Безоплатна правова допомога. Правова допомога, що гарантується державою».