назад

Продовжуємо рухатися до запровадження інституту незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги на Полтавщині

2233

30 жовтня 2018 року відбулася робоча зустріч директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого  та виконавчого директора Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування Володимира Микійчука. Зустріч мала на меті обговорити практичні аспекти запровадження інституту незалежного провайдера на Полтавщині, залучення до цього процесу органів місцевого самоврядування.

Запровадження інституту незалежного провайдера безоплатної правової допомоги спрямоване на переорієнтацію системи безоплатної правової допомоги з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності, правових можливостей територіальних громад та розвиток людського потенціалу правничої спільноти і партнерських мереж системи безоплатної правової допомоги.

«Переорієнтація системи безоплатної правової допомоги та активна співпраця центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги з територіальними громадами розпочалася на початку 2017 року і триває до цього часу. Наступним етапом, який має забезпечити створення на рівні територіальних громад оптимальних умов для надання якісних правових послуг громадянам є налагодження ефективної комунікації та співпраці між системою безоплатної правової допомоги, органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та правозахисними організаціями з метою формування спільного бачення стосовно створення та функціонування на рівні територіальних громад незалежного провайдера безоплатної правової допомоги», – повідомив Олександр Черчатий під час зустрічі.DSCN1277

Нагадаємо, що В Україні було проведено анкетування об’єднаних територіальних громад щодо їхніх правових потреб, яке відбувалося за ініціативи спільної робочої групи, яка працює над створенням мережі незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги. Досягнути поставлених цілей планують шляхом надання правової інформації та консультацій,складання документів правового характеру; розгляду звернень,допомогав забезпеченні доступу до БПД та взаємодії з ОМС.

«Якість та вчасність отримання безоплатних правових консультацій залежить насамперед від спроможності громадського сектору та державних установ співпрацювати разом та шукати нові, інноваційні підходи до розширення спектру правових можливостей, тому важливим моментом у цій комунікації є створенням при територіальних громадах незалежних провайдерів правових послуг, які стануть провідниками до питань правового захисту мешканців громад», – додав Володимир Микійчук.DSCN1274

Сторони досягнули домовленостей щодо належного інформування органів місцевого самоврядування про важливість створення інституту незалежного провайдера задля належного захисту прав громадян та посилення правової обізнаності. Також керівники інституції обговорили питання щодо закріплення співпраці шляхом укладення Меморандуму про співпрацю між системою БПД, Асоціацією та ОТГ області, який сприятиме подальшій співпраці та розбудові незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги у регіоні.

Довідково. Серед пріоритетів Уряду, визначених до 2020 р., є переорієнтація системи БПД з надання допомоги окремим клієнтам на посилення правової спроможності територіальних громад. Для цього, зокрема, передбачається залучити органи місцевого самоврядування, громадські організації, волонтерів для забезпечення надання безоплатної первинної правової допомоги громадянам, утворити мережу незалежних провайдерів БПД, яка буде гнучко реагувати на потреби громад. 
Незалежні провайдери правових послуг будуть діяти у формі незалежного провайдера безоплатної правової допомоги, утвореного на рівні територіальних громад; Громадського центру правосуддя та юридичних клінік, як незалежних провайдерів безоплатної правової

Незалежний провайдер безоплатної правової допомоги утворюється за рішенням відповідної міської ради, її виконавчого комітету або розпорядженням міського голови, діє на підставі Положення про свою діяльність, керується Конституцією та законами України, іншими нормативно-правовими актами, а також Положенням про свою діяльність; діяльність ґрунтується на принципах: верховенства права; законності; доступності правових послуг; забезпечення якості безоплатної правової допомогиє неприбутковою установою, що фінансується за рахунок коштів місцевого бюджету або інших не заборонених законодавством джерел.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.