назад
14.03.19

Проект «Правовий хаб «Vivat Lex» Охтирського місцевого центру увійшов до Каталогу кращих практик молодіжної роботи в Україні у 2018 році

OkM 190314 01Конкурс найкращих практик молодіжної роботи 2018 р. організовано Міністерством молоді та спорту України спільно з Програмою розвитку ООН в Україні. До умов Конкурсу у 2018 році додано важливий аспект – учасники отримали завдання співвіднести свої практики з реалізацією Цілей сталого розвитку, визначених ООН.

На конкурс у 2018 році було подано 173 практики з 23 областей України та м. Київ. До першої п’ятірки щодо кількості поданих проектів увійшли Дніпропетровська область (21), Харківська (16), Львівська (15), м. Київ (12), Волинська (10), Сумська (9), Полтавська (9).

Журі рекомендувало до публікації 64 проекти, серед яких Правовий  хаб «VivatLex» – співпраця Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з Охтирським міським центром позашкільної освіти – Малою Академією Наук учнівської молоді.

Місце діяльності: м. Охтирка Сумської області

Автори:  Козир Тамара Олександрівна, директор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги; Литовченко Ольга Олександрівна, методист Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді.

Період впровадження: вересень 2015 р. – липень 2018 р.

5 ключових слів, які характеризують практику: молодь, активність, практичність, правоінформованість, співпраця.

OkM 190314 02Сучасний стан розвитку суспільства, складний характер політичної та соціально-економічної ситуації в державі вимагають визначити правову освіту та виховання як пріоритетні напрями  освіти. Налагодження співпраці Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (ОМЦ з надання БВПД) із закладом позашкільної та закладами загальної середньої освіти міста сприяє формуванню правосвідомості та правової культури молоді, відповідальності перед суспільством і державою, виховання в дусі дотримання прав та верховенства закону. 

Правовий  хаб «VivatLex» – центр діяльності, освітній простір нового формату, що об`єднує дітей та  учнівську молодь міста Охтирка, які бажають постійно розвиватися, шукають нові ідеї та знання, прагнуть отримати не тільки теоретичні знання, а й практичні навички щодо правового вирішення питань, самоствердитися, професійно визначитися, вдосконалити себе та бути причетними до позитивних змін.

Правові практичні знання та компетентності зміцнюють життєву позицію, розвивають свідомість учнів і вихованців, удосконалюють їхню поведінку у соціальному оточенні, загострюють почуття непримиренності до негативних явищ.

Опис практики

Пріоритетним напрямом роботи правового хабу «Vivat Lex» є правоосвітня та правовиховна робота з молоддю міста, залучення їх до науково-дослідницької діяльності у галузі права. В основу спільних заходів місцевого центру  з надання БВПД, Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді й закладів загальної середньої освіти міста покладено ідею розвитку правової та професійної компетентності учнівської молоді. 

Оптимальними формами і методами організації спільних правопросвітницьких заходів для молодого покоління є: лекції з елементами тренінгу, практики, правопросвітницькі години, екскурсії, практичні заняття з юристами, робота у фокус-групах,  використання проектної технології, вуличне інформування, проведення анкетувань, конференції, науково-дослідницька робота, практикуми «Світ юридичних професій», школа фінансової грамотності, дебати, брифінги, круглі столи.

Реалізовано три спільні проекти: «Закон – понад усе», «Правова орбіта», «Розуміємо свої права», які сприяли формуванню в учнів та вихованців активної позиції щодо реалізації прав і свобод людини, мотивації та вмінь, необхідних для відповідальної частини молоді в громадському житті, створили умови для набуття учнями досвіду громадської дії, демократичної поведінки та конструктивної взаємодії.

У межах довготривалого проекту «Закон – понад усе» учні правових класів Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. №3 та вихованці Охтирського МЦПО-МАН зустрічаються та співпрацюють з фахівцями юридичної установи, отримують консультації та рекомендації щодо написання науково-дослідницьких робіт для Малої академії наук України з правознавства. Популярною формою роботи стали тренінги, спостереження, перегляди фільмів і мультфільмів з правознавчої тематики, лекції, брейн-ринги, рольові ігри, конференції, підготовка тематичних передач на місцевому радіо. Проектом за 3 роки  охоплено 540 учнів 9-11 класів м. Охтирки.

Результатом спільної роботи є учнівські науково-дослідницькі роботи на теми: «Розвиток вторинної правової допомоги в Україні. Реалії та перспективи», «Діяльність Охтирського місцевого центру з безоплатної правової допомоги» тощо.

Проект «Правова орбіта» реалізовувався 2 роки поспіль у межах літнього профільного оздоровчого табору дослідницько-експериментального напряму «Юні науковці» Охтирського МЦПО-МАН: у червні 2017 та 2018 роках. За цей час для 100 вихованців Малої академії наук (учнівська молодь віком 13-17 років) проведено: Літню школу правознавства, 6 екскурсій правознавчими об`єктами міста, 4 конференції, 2 брейн-ринги, 5 зустрічей із юристами (адвокатами, прокурорами, суддями, поліціянтами, фахівцями центру, нотаріусами), правові квести, організовано 2 відвідання відкритих судових засідань, 2 рольові ігри, 1 практикум з виготовлення буклетів на правознавчу тему («Правила виїзду дитини за кордон», «Порядок отримання субсидії», «Захист громадян за кордоном»), 2 вуличні інформування, 5 анкетувань населення, 2 екскурсії до Охтирського МЦ з надання БВПД з метою ознайомлення з порядком консультування громадян і процедурою створення молодіжної організації, 2 лекторії для ознайомлення із електронними сервісами у сфері державної реєстрації та з on-line будинком юстиції, 2 практичні заняття з відеороликами «До нас завітала поліція», вікторини, брейн – ринг.

До правопросвітницької роботи з молодшими класами закладів позашкільної та загальної середньої освіти міста Охтирка залучено параюриста з числа слухачів МАН.

Проект «Розуміємо свої права»  реалізовано у вересні – жовтні 2017 року. Результати: опанування практичних  навичок щодо реалізації прав людини, цінностей та норм, спільних для громади, виховання поваги до права та Закону, формування потреби у творчій самореалізації та духовному самовдосконаленні.

У межах проекту (охоплено близько 600 чоловік) було  проведено такі заходи: презентацію проекту під час конференції до Міжнародного дня демократії; тренінги для учнів 9-х класів «Розуміємо свої права»; «бінарні заходи», екскурсії, практичні та навчальні заняття, опитування громадян щодо роботи Охтирського МЦ з надання БВПД «Типовий портрет клієнта»; міський історико-правовий квест «Вчора, сьогодні, завтра – розуміємо права дитини» (10 команд учасників, учнів 9-х класів ЗОШ міста, гості з Сумської, Луганської, Полтавської, Харківської областей, фахівці місцевих центрів з надання БВПД).

Однією з інноваційних форм роботи є проведення спільних брифінгів учасників правового хабу «Vivat Lex» (педагогів, експертів, представників громадськості та ЗМІ) з метою обміну досвідом, підбиття підсумків роботи, інформування. За 3 роки накопичено значний методичний матеріал з питань організації пошуково-дослідницької, правопросвітницької, правовиховної роботи з учнівською молоддю міста, вихованцями гуртків позашкільного центру.

Досвід співпраці установ було висвітлено під час обласних та міських семінарів, заходів Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Сумській області, на курсах підвищення кваліфікації у Сумському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти, на веб-сайтах Координаційного центру з надання правової допомоги, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, Охтирської міської ради, відділу освіти, друкованих та електронних ЗМІ, соціальній мережі Facebook.

До реалізації практики були залучені директор та усі спеціалісти Охтирського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги, 10 педагогів дослідницько-експериментального напряму Охтирського МЦПО-МАН, юристи установ та організацій міста Охтирки, судді, прокурори, адвокати, учителі загальноосвітніх шкіл міста.

Для проведення заходів використовуються приміщення обох установ-партнерів та Охтирської ЗОШ І-ІІІ ст. № 3, учні юридичних класів якої – активні учасники практики.

Усі учасники практики працюють безкоштовно, для проведення заходів залучаються спонсорські кошти. Адвокати, юристи, судді, поліціянти співпрацюють з молоддю на волонтерських засадах.

Результатом співпраці є науково-дослідницькі роботи на теми: «Розвиток вторинної правової допомоги в Україні. Реалії та перспективи», «Діяльність Охтирського місцевого центру з безоплатної правової допомоги». Його учасники долучилися до науково-практичних конференцій «Перший крок у науку», І та ІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН. Понад 30 випускників – учасників практики обрали професію юриста, навчаються у вишах.

Практика пов’язана зі сферою молодіжної політики, орієнтованою на освіту та просвітницьку діяльність з питань прав людини, захист прав людини, просування рівності та недискримінації в українському суспільстві.

Правові практичні знання та компетентності зміцнюють життєву позицію, розвивають свідомість учнів та вихованців, удосконалюють їхню поведінку в соціумі, загострюють непримиренне ставлення до негативних явищ.

Передумовою створення якісно нових ефективних інституцій є широка зацікавленість у розвитку держави у цілому і окремої громади, кожного її жителя. При цьому зацікавленість має бути не лише формальною, а цілком свідомою та цілеспрямованою. З цією метою необхідно сформувати у молоді, насамперед, внутрішню потребу у причетності до позитивних змін та непримиренне ставлення до негативних явищ, вміння визначати випадки порушення невід’ємних прав та свобод людини, практичні знання та навички щодо правового вирішення питань. Це, у свою чергу, сприятиме побудові  миролюбного та відкритого суспільства в інтересах сталого розвитку.

Статтю про успішну реалізацію проекту «Правовий  хаб «Vivat Lex» розміщено в лютневому випуску «Педагогічної трибуни» (№ 2 (147).

OkM 190314 03 OkM 190314 04 OkM 190314 05

 

Автори статті: 

OkM 190314 06

 

 

 

Козир Тамара Олександрівна,
директор Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги,

 

 

 

 

 

 

а також Литовченко Ольга Олександрівна, методист Охтирського міського центру позашкільної освіти-Мала академія наук учнівської молоді;

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.