назад
16.03.18

Проект «Я Маю Право!» дає можливість захистити громадян від такого ганебного явища як «торгівля людьми» та від проявів гендерної нерівності

SuM 180316 0115 березня в Управлінні соціального захисту населення Краснопільської РДА начальник бюро правової допомоги Сергій Куцеренко взяв участь у заході, під час якого обговорені питання практичної реалізації правопросвітницького проекту « Я МАЮ ПРАВО!».

Як відомо, відповідний Указ про втілення цього проекту в життя підписав Президент України ще 14 листопада 2017 року. Присутні – посадовці органів виконавчої влади та правоохоронних органів – особливу увагу звернули на інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у відповідних сферах, зокрема через засоби масової інформації, шляхом запровадження телефонних «гарячих ліній», організації зустрічей з громадянами за місцем проживання, виготовлення та розповсюдження відповідних інформаційних матеріалів.

Такі форми правопросвітництва є актуальними,  метою яких є захист прав громадян у різних сферах життєдіяльності.

Учасники заходу акцентували увагу на кримінальних правопорушеннях у сфері торгівлі людьми в Україні. Це явище поширюється з кожним роком і є загрозою для нормального розвитку суспільства. Заяви представників правоохоронних органів свідчать про те, що тільки у  2017 році було виявлено 346 фактів торгівлі людьми в Україні.

По порушеним кримінальним справам визнано 367 потерпілих, із яких 161 – чоловіки, 184 – жінки і 22 – неповнолітні. Не секрет, що більшість випадків приховано від громадськості, а жертви злочинів офіційно не звертаються за правовою допомогою. Що ж це за випадки?  Є факти, коли у людей, які працевлаштовуються нелегально як в Україні, так і за кордоном, «роботодавці» забирають документи, за виконану роботу не виплачують гроші. Є дії, що визнаються кримінальними, коли люди намагаються працевлаштуватися за кордоном через «підставні» фірми. Платять за це близько 23 тисяч доларів США, а приїхавши на роботу навіть не знаходять вказаної раніше адреси. Узагалі, відповідно до офіційних даних МВС України, зареєстровано такі форми торгівлі людьми як втягнення у злочинну діяльність – 163 людини; трудова експлуатація – 17 осіб; сексуальна експлуатація – 142 випадки; втягнення у жебрацтво – шість випадків; незаконне вилучення органів для медичних цілей – сім випадків; торгівля дітьми – три кримінальні провадження. Тобто кримінальні правопорушення у сфері торгівлі людьми в Україні є реальністю нашого життя. І якщо в районі за 2017 рік не зафіксовано жодного випадку торгівлі людьми, то це не означає, що їх не має. Саме спільні зусилля всіх суб’єктів, на яких покладені функції протидії такого вкрай негативного явища як торгівля людьми, захистять права громадян. «Попередити – значить перемогти», – таке гасло вкрай актуальне і в наш час.

Ще одним питанням, яке було обговорено, стало питання протидії проявам гендерної нерівності. За  інформацією експертів, в Україні з дискримінацією за ознакою статі стикається кожен десятий, причому з жінками це відбувається частіше, ніж із чоловіками. Однак майже 53% опитаних вважають, що в нас рівноправ’я й ніякої дискримінації немає. Однак, таке явище спостерігається при працевлаштуванні жінок на певну роботу, призначення їх на певні посади, особливо у військовій сфері. Ця нерівність існує навіть на законодавчому рівні, а тому приведення законодавства до європейських норм забезпечить захист прав та свобод громадян різної статі.  Саме спільні зусилля всіх суб’єктів, на які покладені функції протидії таким вкрай негативним явищам як торгівля людьми та гендерна нерівність, захистять права громадян.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1. тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Білопільське бюро правової допомоги –
41800, м. Білопілля, вул. Соборна, 53. тел. (05443) 9-10-87

Краснопільське бюро правової допомоги –
42400, смт Краснопілля, вул. Перемоги, 2. тел. (05459) 7-11-24, (05459) 7-11-74

Путивльське бюро правової допомоги –
41500, м. Путивль, пр-т Іоанна Путивльського, 46. тел. (05442) 5-48-44, (05442) 5-49-44

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, у межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.