назад

Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення: про консолідацію зусиль система БПД Сумщини та органів пробації

Наприкінці жовтня Координаційний центр з надання правової допомоги та Державна установа «Центр пробації» підписали спільний наказ* про взаємодію у межах Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення. З метою консолідації зусиль та налагодження взаємодії у напрямку реалізації пілотного проєкту відбулась зустріч за участі  очільників Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області та філії Державної установи «Центр пробації в Сумській області».  

Робоча зустріч пройшла у приміщенні Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області.

На початку заходу до присутніх із вітальним словом звернулася директорка Регіонального центру Олена Демченко та розповіла: “відповідно до визначеного наказом алгоритму взаємодії, регіональний центр, після прийняття рішення про застосування Програми, надсилатиме органу пробації за місцем проживання неповнолітнього письмовий запит про отримання інформаційної довідки щодо неповнолітнього. Наше основне  завдання зараз – налагодити спільну координацію дій з метою забезпечення консультативної підтримки з питань обрання можливих додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості конкретного неповнолітнього, який є підозрюваним, обвинуваченим у вчиненні кримінального правопорушення”.

Координаторка пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» на Сумщині Валентина Волобуєва деталізувала, що інформаційна довідка органу пробації буде включати:

  • загальну інформацію про неповнолітнього;
  • соціально-психологічну характеристику неповнолітнього (його психологічний портрет, особисті якості та поведінку, соціально-побутові умови проживання та виховання, стан здоров’я, освіту, навчання, схильність до вживання алкогольних та наркотичних речовин, стосунки у сім’ї, суспільстві, дозвілля та відпочинок, ставлення до вчиненого ним кримінального правопорушення, інші важливі відомості);
  • інформацію про криміногенні потреби неповнолітнього;
  • рекомендації щодо можливих додаткових засобів ресоціалізації та розвитку особистості неповнолітнього;
  • відомості про організації та установи, які можливо залучити для реалізації засобів ресоціалізації та розвитку особистості неповнолітнього (за наявності);
  • рекомендації про проведення роз’яснювальної (профілактичної) роботи із законним представником неповнолітнього або особою, яка його замінює, спрямованої на ресоціалізацію та розвиток особистості неповнолітнього (за потреби).

“Загальним міжнародним стандартам у сфері юстиції щодо дитини, відновного правосуддя та медіації за участі неповнолітніх відповідає поширення практики з’ясування додаткової інформації про дитину, яка бере участь в медіації. Дотримання такого підходу є надзвичайно важливим. Відчути результат зможе кожен учасник конфлікту та інші особи, залучені до медіації за участі неповнолітніх”, – наголосила фахівчиня. 

Також під час зустрічі заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва пояснила щодо того, які функції тепер покладаються на кожну із сторін у рамках підписаного спільного наказу та розповіла про алгоритм заходів по практичній  реалізації  пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Начальник філії Державної установи «Центр пробації в Сумській області» Микола Гричковський зосередив увагу на механізмі взаємодії між  уповноваженими органами з питань пробації у Сумській області та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області в рамках  реалізації пілотного проєкту.

У рамках робочої зустрічі також обговорили питання:

  • оперативного обмін інформацією, вироблення спільних механізмів співпраці та складання і направлення звітів з питань застосування Порядку за формами звітності. 
  • пов’язані із порядком проведення інтерв’ювання неповнолітнього та його представника психологами органів  пробації, в тому числі з залученням психолога з іншого органу пробації в форматі онлайн. 

Довідково: *https://legalaid.gov.ua/wp-content/uploads/2022/10/nakaz-25-723-kcz-probacziya-1.pdf