назад
01.12.16

Пропозиції Координаційного центру до середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017 —2020 роки

bigstock Priorities in Order 52751263Переорієнтація системи БПД з надання правової допомоги окремим фізичним особам на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, децентралізація системи БПД у цивільних та адміністративних справах, розробка концепції та необхідної нормативно-правової бази для пілотування моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях, а також створення ефективної системи управління правовими знаннями та розвиток людського потенціалу правничої спільноти і партнерських мереж системи БПД – ці кроки Координаційний центр з надання правової допомоги пропонує внести до середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017 —2020 роки.

Незважаючи на міжнародні та конституційні зобов’язання України, що визначені, зокрема, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, Конвенцією про статус біженців, Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, практика надання БПД в Україні все ще не забезпечує в повній мірі потреб громадськості в частині права на справедливий суд, запобігання та протидії катуванням, забезпечення безоплатною правовою допомогою.

Значна частина населення, зокрема його вразливі верстви, має низький рівень правової обізнаності щодо можливості розв’язання своїх проблем у правовий спосіб або просто фізично не має можливості скористатися таким правом, що призводить до вирішення правових питань у неправовий спосіб та стимулює виникнення корупційних явищ, стримує активну участь людей у економічному житті, провокує та підтримує бідність.

У результаті тимчасової окупації частини території України Російською Федерацією утворилися нові вразливі групи населення, зокрема внутрішньо переміщені особи, особи, які претендують на отримання статусу учасника антитерористичної операції, що потребують безоплатної вторинної правової допомоги, але відповідно до законодавства не мають права на її отримання.
Вирішення зазначених проблем, на думку Координаційного центру, повинне бути відображене у пріоритетах діяльності Уряду впродовж 2017 – 2020 рр. та відповідних планів дій з їх реалізації.

Координаційний центр надає низку пропозицій до проекту середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017 – 2020 роки. Зокрема, у 2017 році пропонується закріпити такі пріоритети:

1. Переорієнтація всієї системи з надання правової допомоги індивідуально кожному клієнту на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад, що є важливою передумовою успіху багатьох реформ, які проводяться в Україні: децентралізації, антикорупційної реформи, реформи правосуддя, а також інклюзивного і сталого економічного зростання, підвищення суспільної безпеки.

2. Створення ефективної системи підвищення кваліфікації, узагальнення та поширення кращої практики та забезпечення обміну досвідом для працівників системи БПД, прокуратури, органів внутрішніх справ, судових органів, адвокатів, громадських організацій, волонтерських рухів, представників органів місцевого самоврядування.

3. Забезпечення проведення постійного моніторингу правових потреб громадян, функціонування та регулярне оновлення загальнодоступної бази електронних консультацій з правових питань та запуск роботи п’яти міжрегіональних ресурсно-комунікаційних платформ у Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові, які повинні стати основою інфраструктури системи управління правовими знаннями. Розбудова комплексної інформаційно-аналітичної системи забезпечення надання безоплатної правової допомоги (КІАС) та впровадження інших новітніх інформаційних технологій, що дозволить забезпечити постійний моніторинг ефективності існуючої системи надання БПД та правових потреб громадян і спільнот, автоматизувати внутрішні бізнес-процеси, посилити та розвинути внутрішню аналітичну спроможність, оптимізувати адміністративні витрати.

4. Забезпечення переходу до змішаної моделі надання БВПД – здійснення представництва інтересів в суді як адвокатами, які працюють в системі БПД, так і штатними адвокатами та юристами центрів з надання БВПД. Це передбачатиме й пілотування моделі офісів громадського захисту у кримінальних провадженнях.

5. Забезпечення системної роботи із залучення органів місцевого самоврядування, громадських організацій, волонтерських рухів для надання безоплатної первинної правової допомоги, а також розвиток мережі партнерів та незалежних провайдерів надання БПД та створення сприятливого середовища на рівні територіальних громад для якісного забезпечення їх правових потреб. Вказане повинно зумовити перехід від ієрархічної моделі підпорядкованих державних установ до мережі незалежних провайдерів БПД, мінімізації адміністративних витрат, створення сприятливого середовища на рівні територіальних громад для якісного забезпечення їх правових потреб та стабільного фінансування з державного та місцевих бюджетів.

Схвалення цих пріоритетів та виконання відповідних планів з їх реалізації дозволить сформувати в Україні гнучку систему надання БПД, що оперативно реагує на правові потреби громад та спільнот.

Переглянути Пропозиції Координаційного центру щодо пріоритетів діяльності Міністерства юстиції до проекту середньострокового плану пріоритетних дій Уряду на 2017 – 2020 роки


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                Google Google+       т Twitter