назад

Протидія домашньому насильству: у Житомирі пройшов семінар для поліцейських

Невдовзі на Житомирщині запрацюють мобільні групи з протидії домашньому насильству. Які є види домашнього насильства? Особливості притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності порушників та механізми застосування до них термінового заборонного і обмежувального приписів відповідно до законодавчих норм. Про це з поліцейськими говорили під час семінарського заняття заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Житомирській області Наталія Радушинська та уповноважений голови НПУ з питань контролю з дотримання прав людини в поліцейській діяльності Вікторія Сельська.

За офіційною статистикою упродовж поточного року на Житомирщині до поліції надійшло понад 7 тисяч заяв і повідомлень, пов’язаних із вчиненням домашнього насильства. За 62 фактами вчинення систематичних таких протиправних дій відкриті кримінальні провадження (ст.126-1 ККУ), обвинувальні акти по 52 із них уже направлені до суду. У 227 випадках відносно порушників застосовані термінові заборонні приписи.
Нагадаємо, що з січня 2019 року посилилась відповідальність за вчинення домашнього насильства та внесенні зміни у Кримінальний Кримінально процесуальні кодекси України.
– Коло осіб, які на законодавчому рівні можуть бути визнаними потерпілими від домашнього насильства, значно розширились. Це не лише дружина або чоловік, які перебувають у зареєстрованому шлюбі, а й діти, наречені, колишнє подружжя, прийомні батьки, особи, які спільно проживають чи проживали в одній родині, рідні брати, сестри, опікуни й інші родичі – дядько, тітка, племінниці, двоюрідні брати, сестри, двоюрідні дідусі та бабусі, – наголосила Наталія Радушинська.
Поліцейські отримали більше можливостей для захисту тих, хто потерпають від домашніх тиранів. Завдяки подібним навчальним семінарам вони можуть дізнатись багато корисної інформації, а також
У ході спілкування колеги-учасники семінару поділились проблемними аспектами у повсякденній діяльності з протидії домашньому насильству, а також шляхи удосконалення взаємодії між службами та організаціями, які допомагають постраждалим від домашнього насильства.