назад

Протидія корупції – обов’язок свідомої людини

28 січня 2021 року представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Зоряна Світлицька провели лекції з питань запобігання та протидії корупції для викладачів та студентів Академії рекреаційних технологій і права, на виконання укладеного договору про співпрацю та партнерство.

Перш за все, фахівці центрів детально розповіли викладачам та студентам про діяльність системи безоплатної правової допомоги як гарантований державою механізм захисту та відновлення прав осіб. Далі ж мова йшла про запобігання та протидію корупції, зокрема, й у правовий спосіб. Адже з 1 січня 2020 року особи, які є викривачами корупції, отримали можливість скористатись безоплатною вторинною правовою допомогою від держави.

На вченій раді викладачів Академії поінформовано про поняття, види корупції, шляхи протидії і запобігання корупції зі сторони адміністрації та науково-педагогічного складу вишу. Присутнім запропоновано організовувати комплексні заходи щодо протидії корупції, у тому числі шляхом визначення конкретної уповноваженої особи, розробляти чітку програму і план заходів протидії корупції, проводити навчальні тренінги з питань запобігання корупції, створювати канали комунікації, наприклад, скриньку довіри, через яку студенти могли б, в тому числі і в анонімному режимі, повідомляти про факти корупції, а також запровадити таку систему оцінки знань студентів, яка б виключала суб’єктивний вплив.До відома студентства було донесено інформацію про проведення  регулярних зустрічей з адміністрацією закладу щодо удосконалення навчального процесу, створення органу студентського самоврядування, до компетенції якого входив би моніторинг корупційних ризиків, налагодження співпраці з громадськими організаціями відповідного спрямування тощо. Також молодь дізналась про можливість залишення повідомлення про випадок корупції на сайтах уповноважених органів.

Під час лекцій акцентувалась увага на тому, що протидія корупції – моральний обов’язок кожної свідомої людини, яка дбає про власне майбутнє та бажає, щоб її права були пріоритетною суспільною цінністю як декларативно, так і в практичній діяльності службових органів.