назад

Протидія насильству у сім’ї та гендерній дискримінації за ознакою статті: проблеми надання безоплатної допомоги

116 квітня 2018 року в приміщенні Івано-Франківського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук взяв участь у тематичному семінарі щодо протидії насильництву у сім᾽ї.

У рамках тематичного семінару для працівників структурних підрозділів соціальної сфери облдержадміністрації, райдержадміністрацій та міськвиконкомів, соціальних працівників рад об’єднаних територіальних громад на тему «Протидія насильству у сім’ї та гендерній дискримінації за ознакою статті», відбулася лекція щодо практичного застосування Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

2

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук ознайомив державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування зі системою безоплатної правової допомоги, обговорив проблемні питання. Він наголосив, що система БПД стоїть на захисті осіб які постраждали від домашнього насильства. «Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці її порушуються конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю», ̶ зазначив Володимир Ковальчук.

3

Відповідно до пункту 1 ст. 13 до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», до повноважень центрів з надання БВПД у сфері запобігання та протидії домашньому насильству належать: 1) забезпечення надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам у порядку, встановленому Законом України «Про безоплатну правову допомогу», у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб; 2) взаємодія з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, відповідно до статті 15 цього Закону; 3) звітування центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, про результати здійснення повноважень у цій сфері у порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству. Зазначеним Законом передбачено, що особа, яка звертається до центру з надання БВПД, разом зі зверненням про надання безоплатної вторинної правової допомоги повинна подати документи, що підтверджують її належність до однієї з вразливих категорій – суб’єктів права на отримання такої допомоги.

4

На зустрічі була присутня начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Мирослава Аннюк, яка наголосила на важливості та специфіці роботи адвокатів, які співпрацюють у системі БВПД на базі Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД в області розказали про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», розповсюдили інформаційні матеріали.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)