назад

51095789 370698910380568 1155081813027192832 nБеручи до уваги безпечність громадян стосовно того, що певні випадки у житті трапляються лише з певними категоріями осіб, ми часто недооцінюємо той факт, що жертвою торгівлі людьми  може стати кожен. У той же час, жертвою торгівлі можуть бути і діти, незалежно від її віку, статі та соціальної приналежності. І такі б здавалося далекі від нас проблеми  насправді знаходяться на відстані «протягнутої руки».

Торгівля дітьми  є одним  із найсерйозніших порушень прав людини в усьому світі.

Приблизно в одному випадку з п’яти жертвами работоргівців стають діти. За даними ЮНІСЕФ, жертвами торгівців людьми щороку стають 1,2 млн. дітей.

Україна стала третьою державою Європи, які на законодавчому рівні визнали торгівлю людьми тяжким злочином.

Наша держава все активніше долучається до процесу міжнародного співробітництва у сфері боротьби з цим видом транснаціональної організованої злочинності.

Виходячи із положень статті 20 Закону України «Про протидію торгівлі людьми» протидія торгівлі дітьми базується на таких спеціальних принципах:

1) дотримання прав дитини;

2) повага до думки дитини, яка постраждала від торгівлі дітьми, стосовно заходів, які до неї застосовуються, з урахуванням її віку, стану здоров’я, інтелектуального і фізичного розвитку та інтересів;

3) роз’яснення дитині, яка постраждала від торгівлі дітьми, у зрозумілій для неї формі її прав та обов’язків;

4) забезпечення конфіденційності інформації про особу дитини та відомостей, які дозволили б установити дитині статус як такій, яка постраждала від торгівлі дітьми.

Дитині з моменту, коли з’явилися підстави вважати, що вона стала жертвою торгівлі дітьми, і до повного завершення реабілітації, передбачено надання допомоги державою.

Відповідні підрозділи місцевої державної адміністрації після отримання інформації про дитину, яка постраждала від торгівлі дітьми, на території якої виявлено дитину, невідкладно встановлюють особу дитини, здійснюють оцінку обставин та приймають план першочергових заходів допомоги дитині на період до вирішення питання щодо встановлення дитині статусу особи, яка постраждала від торгівлі дітьми.

Якщо дитина, яка постраждала від торгівлі дітьми, має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, місцевою державною адміністрацією невідкладно вирішується питання щодо  влаштування дитини.

Для дитини, яка стала жертвою торгівлі дітьми центрами соціально-психологічної реабілітації дітей, притулками для дітей із залученням закладів освіти, охорони здоров’я розробляється  та запроваджується індивідуальна програма допомоги.

В межах своїх повноважень, суб’єкти, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, забезпечують реалізацію прав дітей, які постраждали від торгівлі дітьми.

Якщо особі стало відомо про дитину, яка страждає або постраждала від торгівлі дітьми, вона зобов’язана невідкладно та із забезпеченням конфіденційності повідомити про це місцеву державну адміністрацію, органи місцевого самоврядування, органи Національної поліції або органи прокуратури.

У випадку якщо є підозра,  що  батьки дитини або особи, які їх замінюють, причетні до  торгівлі дітьми, то  особи, які постійно контактують з дітьми у сферах освіти, охорони здоров’я, культури, фізичної культури та спорту, оздоровлення та відпочинку, судовій та правоохоронній сферах, у порядку, встановленому законодавством, інформують про це органи Національної поліції або органи прокуратури.

Якщо на території України виявлено дитину, яка стала жертвою торгівлі дітьми, і при цьому вона є   дитиною, яка є громадянином іншої держави або дитиною без громадянства, то в установленому порядку стосовно неї приймається  одне із рішень таких рішень: повернення дитини до країни походження або залишення дитини в Україні.

За тієї умови  що батьки або особи, які їх замінюють, або установа у справах захисту дітей країни походження дитини погодилися і мають можливість взяти на себе відповідальність за дитину і надати їй належну допомогу та захист, тоді дитина, яка постраждала від торгівлі дітьми, підлягає поверненню до країни походження.

У разі неможливості повернення дитини до країни походження та за наявності умов для інтеграції дитини в Україні в частині забезпечення її права на охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, дитина, яка постраждала від торгівлі дітьми, підлягає залишенню в Україні.

При вирішенні питання про повернення або залишення дитини слід враховувати думку дитини, беручи до уваги вік, фізичний, інтелектуальний розвиток та інтереси дитини.

Якщо є можливість того, що   повернення  дитини, яка постраждала від торгівлі  дітьми, ставить під загрозу її безпеку та не відповідає її найкращим інтересам, то повернення до країни походження не відбувається.

Про це та інше розповіла фахівець Лановецького бюро правової допомоги Віта Святинюк  під час проведення лекції  для відвідувачів Комунальної установи “Центральна районна бібліотека для дорослих централізованої бібліотечної системи Лановецького району Тернопільської області. Даний захід проводився з метою формування нової правової свідомості громадян, шляхом інформування їх про їхні права та механізми їх захисту, полегшення доступу до правосуддя. Спеціаліст бюро  ознайомила громадян    з основними положеннями Закону України “Про безоплатну правову допомогу”, напрямками роботи бюро правової допомоги та проінформувала присутніх про Загальнонаціональний правопросвітницький проект Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!».

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу можна звернувшись до Лановецького бюро правової допомоги розміщене  за адресою: м. Ланівці, вул. Незалежності, 20А (4 поверх); тел. (03549) 2-24-59  та Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А; тел. (03546) 2-52-33, Skype: kremeneckiy_mc.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.