назад
23.11.18

Проведення заходів щодо відзначення Всесвітнього дня дитини

умань 322 листопада 2018 року в Уманській міській бібліотеці за участю працівників Уманського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги проведено зустріч для студентів і слухачів Уманського педагогічного університету ім. Павла Тичини та Уманського медичного коледжу. Учасниками зустрічі обговорено питання, що стосуються реалізації права на освіту, охорони здоров’я, права бути визнаним і почутим.

Присутніх поінформовано, що право на освіту – це право людини на здобуття певного обсягу знань, культурних навичок, професійної орієнтації, які необхідні для нормальної життєдіяльності в умовах сучасного суспільства. Право на освіту вважається одним з прав людини, яке виконується нерівномірно у всіх державах. Право на освіту має на меті зробити всіх рівними і допомогти припинити дискримінацію в галузі освіти.

Право на охорону здоров’я та медичну допомогу згідно з чинним законодавством має комплексний характер і передбачає: життєвий рівень, включаючи їжу, одяг, житло, медичний догляд та соціальне обслуговування і забезпечення, які є необхідними для підтримання здоров’я людини.

Право бути почутим означає, що батьки, інші члени сім’ї, посадові особи органів державної влади мають вислухати людину, перш ніж приймати рішення, що впливають на її права та інтереси, приймати рішення у розумний проміжок часу, надавши людині достатньо часу для подання всіх необхідних документів.

Студентів ознайомлено з системою надання безоплатної правової допомоги та роз’яснено порядок отримання правової консультації дітьми чи їх батьками. Поширено тематичні буклети, плакати, що належать до системи безоплатної правової допомоги «Твої права – твій надійний захист», «Захищай свої права», збірки публікації «Проти насильства».