назад

Проведено круглий стіл «Взаємодія системи БВПД з уповноваженими органами з питань пробації»

IMG 3192

25.05.2017 року у конференц-залі регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області проведено круглий стіл «Взаємодія системи БВПД з уповноваженими органами з питань пробації».

У заході взяли участь директор регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівненській області Василь Овдіюк, директор Рівненського місцевого центру Алла Негрей, начальник Рівненського міськрайонного відділу з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції Надія Трусік, завідувач сектором ювенальної пробації міста Рівного Юрій Омельчук, а також інші працівники системи БВПД та органів пробації. 

Василь Овдіюк та Алла Негрей наголосили на важливості проведення спільних заходів по налагодженню взаємодії між органами БВПД та пробації щодо надання якісної правової допомоги громадянам, які перебувають на обліку. Розповіли присутнім про діяльність системи БВПД Рівненщини та про власне бачення майбутньої співпраці.


IMG 3154


Надія Трусік поінформувала присутніх про свої завдання та повноваження а також про практичну реалізацію механізму пробації в Україні. У всіх районах Рівненської області створені відділи (сектори) з питань пробації, діяльність яких забезпечують 87 співробітників. Всього на обліку органів пробації області перебуває 1551 засуджений. Новели законодавства, що регулює дане питання, передбачають такі види пробації як досудову, наглядову та пенітенціарну. Значну увагу було звернено на започаткований в Україні інститут досудової пробації, яка полягає у підготовці органами пробації та поданні до суду досудової доповіді стосовно обвинуваченого з метою прийняття рішення про міру його відповідальності. Так, з початку року до органів пробації Рівненської області надійшло 47 ухвал судів про складання досудової доповіді.


IMG 3112

Юрій Омельчук довів до присутніх інформацію про те, що Рівненська область є однією з п’яти в Україні, де створені центри ювенальної пробації в рамках проекту “Реформування системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні”. Навів низку проблемних питань, які стосуються роботи з неповнолітніми на стадії досудового розслідування, оскільки підготовка згаданої досудової доповіді щодо неповнолітніх є, згідно законодавства, обов’язковою.

IMG 3148

Сторони обмінялися думками щодо форм, напрямів та методів співпраці при наданні громадянам безоплатної правової допомоги, своєчасному та повному інформуванні обвинувачених, засуджених та їх родичів під час реалізації як досудової так і наглядової пробації. Досягнуто робочих домовленостей щодо участі у спільних інформаційно-просвітницьких заходах, передано інформаційні буклети та роздаткові матеріали.

IMG 3192

Проведений захід став черговим етапом співпраці відомств у реалізації спільних заходів з розширення можливості доступу громадян до безоплатної правової допомоги а також поширення правової просвіти населення.

IMG 3105

Інформація: на обліку безпосередньо у Рівненському міськрайонному відділі з питань пробації Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції перебуває 437 засуджених. З початку року до відділу на виконання надійшло 12 ухвал судів щодо складання досудової доповіді. На обліку сектору ювенальної пробації міста Рівного перебуває 2 неповнолітніх.

Довідково: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7. Тел. (0362) 46-01-09, (067) 604-59-55 (цілодобово). Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).