назад
18.08.17

Проведено перший виїзд з роз`яснення законодавства щодо захисту прав землевласників та землекористувачів

    11 серпня у Київській області розпочав свою роботу оперативний штаб з питань захисту прав сільськогосподарських товаровиробників, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств аграрного сектора економіки при облдержадміністрації, метою якого є оперативне реагування на спроби рейдерських захоплень землі чи зібраного урожаю. 
    У розпалі жнив питання отримання кваліфікованої юридичної допомоги для власників та користувачів земель набуває особливої актуальності. Тому за окремим графіком на території області розпочали діяти мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги, утворені об’єднаними зусиллями Головного територіального управління юстиції у Київській області та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області. 

    16 серпня проведено перший виїзд консультаційного пункту до громад сіл Колонщина, Маковщина, Фасова Макарівського району Київської області у складі першого заступника начальника ГТУЮ у Київській області Андрія Круця, заступника начальника Управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Ольги Бабенко, начальника відділу звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Світлани Камлик, в. о. начальника Макарівського районного відділу ДВС ГТУЮ у Київській області Ігоря Гусенова, в. о. начальника Макарівського районного відділу ДРАЦС ГТУЮ у Київській області Оксани Мудрак та начальника відділу представництва Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослава Іванчука.
    В процесі роботи мобільних точок доступу присутнім мешканцям сіл та посадовим особам органів місцевого самоврядування в приміщеннях сільських рад Колонщини, Маковщини та Фасової була надана змістовна різнобічна правова інформація стосовно питань приватизації земельних ділянок, процедури визначення меж земельних ділянок, реєстрації прав на рухоме та нерухоме майно, спадкування, порядку визнання права власності в порядку спадкування, строків пільгового виходу на пенсію та інших питань, які в першу чергу турбують жителів сільської місцевості.
    Зокрема, було звернуто увагу посадових осіб сільських рад на небезпеку, яка нависла над аграріями країни з боку рейдерів та надано рекомендації, яким чином селяни можуть захистити свої права на землю та врожай від рейдерських зазіхань. Ярослав Іванчук ознайомив присутніх з діяльністю системи безоплатної правової допомоги, можливостях та способах звернення мешканців віддалених населених пунктів за отриманням безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.
    По закінченню проведення заходу представником Вишневського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з селищними головами обговорено подальшу співпрацю, спрямовану на забезпечення доступу громадян до безоплатної правової допомоги шляхом проведення фахівцями центру регулярних виїзних прийомів та інформаційних заходів з правових питань, які хвилюють людей та є актуальними для їхніх громад.