назад

Проведено засідання за круглим столом з питань роботи Ніжинського місцевого центру та подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги

заг127 січня 2016 року в приміщенні Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою за адресою: м. Ніжин, вул.Богуна, б.8 (III-й поверх, будівля Управління статистики ) відбулося засідання за круглим столом щодо підведення підсумків роботи Ніжинського місцевого центру за друге півріччя та обговорення подальших напрямків розвитку системи безоплатної правової допомоги.

У засіданні круглого столу взяли участь адвокати, депутати, представники державних структур, громадські організації та засоби масової інформації, а саме: заступник начальника Ніжинського міськрайонного управління юстиції Андрій Філь, директор Ніжинського міського центру соціальних служб для сім’ї , дітей та молоді Наталія Кучеровська, заступник начальника Ніжинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тетяна Ярмоленко, юрист- консультант Ніжинського місьрайонного центру зайнятості Світлана Суханкіна, працівник Ніжинської міської організації Товариства Червоного Хреста України Світлана Мохир, представник громадської організації воїнів АТО «Щит 41» Олександр Кондратьев, директор та соціальний педагог комунального закладу «Обласний соціальний гуртожиток для дітей –сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» Аліна Лук’яненко та Альона Авраменко, адвокат Григорій Дорошенко, депутат Ніжинської міської ради Анатолій Мазун, депутат Ніжинської міської ради та голова громадської організації «Ніжинська Спілка Ветеранів АТО» Андрій Гомоляко, а також представники засобів масової інформації: Ніжинська міськрайонна газета «Свідомий погляд» Тетяна Марченко, Ніжинська міськрайонна газета «Ніжинський вісник» Олександр Василенко, Ніжинська міська газета «Вісті» Валерій Кичко.
На початку зустрічі директор Ніжинського місцевого центру Володимир Бригинець звернув особливу увагу присутніх на те, що право на безоплатну правову допомогу – це гарантована Конституцією України можливість кожного громадянина отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених Законом. Головним завданням центру є : забезпечення доступу до правосуддя для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий суми прожиткового мінімуму), інвалідам , учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО та членів загиблих сімей), дітям – сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям та інше. Цим категоріям (ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу») надаються безоплатно послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також допомога потерпілим або свідкам у кримінальному впровадженні. Метою проведення засідання є не тільки підведення підсумків роботи Ніжинського місцевого центру за друге півріччя, а також обговорення подальшого плану дій та заходів, що спрямовані на забезпечення доступу мешканцям територіальних громад до безоплатної правової допомоги, покращення якості надання правової допомоги, а також підвищення рівня обізнаності населення щодо функціонування системи безоплатної правової допомоги.
В ході зустрічі були використані презентаційні матеріали, де висвітлена інформація про діяльність центру, проведено аналіз звернень громадян, надано інформацію про позитивні практики роботи адвокатів та налагодження співпраці з суб’єктами надання БППД. До Ніжинського місцевого центру за друге півріччя 2015 року надійшло 386 звернень, з них по 316 надані роз’яснення, 28 – спрямовано до інших установ, 42 письмових звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги. За віковою структурою переважають громадяни віком від 18 до 35 років – 28, від 35 до 60 років – 123, понад 60 років – 90 осіб. Серед осіб, які відносяться до вразливих категорій громадян найбільше поступило звернень від інвалідів, малозабезпечених сімей, ветеранів війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Найрезультативніші джерела інформування: рекомендація іншої особи, направлення з органів влади, інформування через газети, телебачення, веб-сайт Координаційного центру, а також рекомендації недержавних організацій.
За круглим столом активно обговорювались питання щодо надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей, людям з особливими потребами, малозабезпеченими, дітям-сиротам та іншим незахищеним категоріям, бо забезпечення доступу до правосуддя та оперативне вирішення правових питань є на сьогодні актуальними. Особлива увага була приділена перевагам співпраці, а саме: забезпечення надання кваліфікованої правової допомоги мешканцям громади; переадресація осіб, вищезазначених категорій до Ніжинського місцевого центру; підвищення правової освіти та подолання правового нігілізму населення; підвищення рівня довіри та позитивного іміджу державних органів влади; забезпечення функціонування мобільних пунктів прийому громадян, проведення заходів з підвищення кваліфікації надавачів БППД. Учасники круглого столу домовились про подальшу співпрацю, організацію та участь у спільних заходах.
Володимир Бригинець подякував всім присутнім за плідну співпрацю та підкреслив, що забезпечення реалізації громадянами конституційного права на отримання якісної безоплатної правової допомоги, оперативне вирішення правових питань, задоволення законних прав та інтересів громадян є на сучасному етапі одним із пріоритетних завдань роботи Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ніжинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою : м.Ніжин, вул. Богуна, б.8. Контактний телефон: (04631)2-40-05. Час роботи: понеділок – п’ятниця з 9:00 до 18:00DSC 1461натDSC 1459DSC 1445DSC 1430DSC 1428