назад

Проведений захід з оцінювання серед внутрішньо переміщених осіб

desyate kvitnya VPO 127 лютого 2017 року на запрошення ГО «Десяте квітня» директор Третього одеського місцевого центру з надання БВПД Алла Лавренюк та начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Наталя Мельник взяли участь у проведенні Сумісної оцінки серед внутрішньо переміщених осіб в Одеському регіоні. Захід проводився в Одеському геріатричному будинку-інтернаті серед внутрішньо переміщених осіб (далі -ВПО), які тимчасово проживають в даній установі.

З метою отримання достовірної і комплексної інформації про середовище існування ВПО, ризики, з якими вони стикаються, їх причини, власні ресурси даної категорії осіб та їх можливості, спілкування на заході було побудовано за системою діалогу, під час якого кожний із присутніх мав можливість висловити свої думки, побажання та аргументи щодо кожного із запропонованих питань. Учасники заходу, серед яких були представники ГО «Десяте квітня», Третього місцевого центру , Управління Верховного комісара ООН, брали участь в проведенні фокус-груп в якості експертів та обговоренні таких питань, як:

– забезпечення житлом ВПО (періодичні вимушені переміщення, відсутність постійного житла);

– реєстрація та відновлення документів (при зверненні до державних органів особи з обмеженими фізичними можливостями вимушені очікувати в загальній черзі та вистоювати в ній по декілька годин, деякі не мають змоги самостійно пересуватись);

– доступність медичного обслуговування (безкоштовне лікування, пільги щодо отримання ліків);

– отримання гуманітарної допомоги;

– свобода пересування (можливість відвідати родичів на тимчасово окупованій території, питання сплачування коштів під час перетинання блок-постів) та ін..

На сьогоднішній день для внутрішньо переміщених осіб, які проживають в Одеському геріатричному будинку-інтернаті, гостро стоїть проблема продовження перебування в даній установі та продовження виплати допомоги даній категорії осіб. Центром було запропоновано послуги з надання безоплатної правової допомоги з метою вирішення відповідних питань.

Дехто із мешканців Одеського геріатричного будинку-інтернату розповіли про власний досвід боротьби за своє життя після того, як змушені були покинути домівки, рідних та друзів на тимчасово окупованій території. Так, за декілька років вони змушені були змінити місце проживання: спочатку вони проживали в Білгород-Дністровському районі, потім в ДП «Клінічний санаторій ім. Пирогова», в відтепер – в Одеському геріатричному будинку-інтернаті). Але боротьба продовжується і тепер, оскільки виникають різного роду труднощі, які частіше за все мають матеріальний характер. Багато хто з учасників заходу знають про свої права (такі як пільги щодо медичного обслуговування та отримання ліків), але чомусь не намагаються ними скористатися. Непоодинокі випадки, коли особа при зверненні до медичного закладу очікує, що їй розкажуть про її права та запропонують ними скористатись, а от самої вимагати дотримання її ж прав – вона не ризикує.

desyate kvitnya VPO 2


desyate kvitnya VPO 3

Сумісна оцінка відіграє важливу роль та має на меті розвиток партнерства і кращого розуміння середовищем питань захисту, забезпечує участь вразливої на сьогоднішній день категорії населення  в розробці гуманітарних програм та прийнятті рішень, які можуть вплинути на їх благополуччя.

За результатами даного заходу ГО «Десяте квітня» буде сформовано відповідний звіт. Але вже сьогодні можна сказати, що проблема ВПО в нашій країні стоїть дуже гостро, вони повсякчас змушені відстоювати свої права, гарантовані державою. В цьому випадку підтримка небайдужих громадян, громадських організацій, а особливо органів влади, може та повинна для них стати тією опорою, завдяки якій вони можуть розраховувати на гідні умови життя.

Довідково.

Громадська організація “Десяте квітня” є партнером Агенства ООН у справах біженців та бере участь у проведенні Сумісної оцінки потреб внутрішньо переміщених осіб. Офіційні листи надіслані Агенцією ООН на національному рівні до зацікавлених міністерств, в свою чергу на регіональному рівні ГО “Десяте квітня” запросив центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області на відповідні заходи для участі у фокус-групах.