назад

Принцип безбар’єрності в дії: про комплексний підхід посилення правових можливостей ромів на Сумщині

Система БПД Сумщини постійно сприяє посиленню правових можливостей ромів на теренах краю та протидії дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини.

«Розпорядженням Кабінету Міністрів України схвалено Стратегію сприяння реалізації прав і можливостей осіб, які належать до ромської національної меншини, в українському суспільстві на період до 2030 року. Система безоплатної правової допомоги Сумщини вже сьогодні успішно реалізує деякі завдання», зазначає очільниця регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Реалізація стратегії дасть можливість забезпечити ромів документами, надавати правовий захист, освіту, послуги з охорони здоров’я, працевлаштування та покращити соціальний захист. Одним із яскравих прикладів принципу безбар’єрності в дії є співпраця Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з ромською етнічною меншиною Сум.

«Юристи місцевих центрів вже давно надають правову допомогу особам ромської національності. Одним із дієвих механізмів вирішення соціально-правових питань є надання такої допомоги через дистанційні сервіси. У обласному центрі, на базі КУ Сумська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 5, де частина дітей, які навчається є представниками ромської національної меншини, діє консультаційний пункт доступу», — розповідає директорка Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко.

Окрім того, юристи системи БПД Сумщини тісно співпрацюють з партнерами — громадськими організаціями та юридичними клініками, які допомагають вирішити питання клієнта й у разі необхідності супроводжують його на всіх етапах, не залишають людину наодинці з її проблемами. 

Якщо говорити про питання, з якими звертаються представники цієї нацменшини, то більшість звернень пов’язані з:

  • отриманням документів;
  • соціальним захистом;
  • порядком отримання субсидії;
  • житловими питаннями. 

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини постійно проводять правопросвітницькі заходи, спрямовані на посилення правових можливостей ромів. Так, нещодавно фахівці системи разом із волонтеркою БПД Ольгою Михайленко провели захід для представників ромської національності на тему «Посилення правових можливостей ромів. Протидія дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини». Пані Ольга — представниця ромської меншини з активною громадською позицією, а її чоловік  Микола Москальов — голова громадської організації «Ромське національне об’єднання». Спільно із Сумським місцевим центром з надання БВПД вони активно співпрацюють задля подолання та протидії дискримінації ромів на теренах краю.

Минулого тижня в низці центрів надання адміністративних послуг для працівників та відвідувачів провели правопросвітницькі заходи на тему: «Посилення правових можливостей ромів. Протидія дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини». Юристки Путивльського бюро правової допомоги Ганна Піюк та Ямпільського бюро правової допомоги Ірина Школьна обговорили права та можливості ромів в Україні, також наголосили на тому, що законодавство України забороняє будь-які форми дискримінації стосовно національності. А в межах проєкту «Фабрика добра та відпочинку», юристи Охтирського місцевого центру з надання БВПД спільно з членами Охтирської міської організації Червоних Хрест та спеціалістами Охтирської публічної бібліотеки провели правопросвітницьку акцію. Юристи центру інформували громадян про форми та прояви дискримінації, а також розповіли про алгоритм дій, якщо людина зазнала дискримінації.

«Якщо під час вчинення дискримінації за ознакою статі наявний склад адміністративного або кримінального правопорушення, тоді за захистом порушеного права потрібно звернутись до органів поліції. Потерпілий має право звернутися за захистом до суду та можливість відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди», пояснює юристка Охтирського бюро правової допомоги Вікторія Габор.

Правовий статус представників ромської національної меншини визначений у міжнародному та національному законодавстві України. Залежно від ситуації, яка склалась внаслідок дискримінації за ознакою статі, особа має право звернутись за захистом порушених прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Крім того, функціонує Урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства 15-47.

Поставте своє запитання юристу в контактному центрі системи БПД за номером 0-800-213-103. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3. Якщо ви перебуваєте за кордоном та потребуєте правової підтримки щодо українського законодавства — телефонуйте до контакт-центру системи БПД за номером +380 44 363 10 41 для дзвінків з-за кордону, (вартість дзвінка за тарифами оператора) або безкоштовно з Telegram https://t.me/+380677213103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за київським часом.

Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у телеграм-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні)

Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro

Усі сервіси доступу до безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Готові правові консультації розміщені на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid»:  https://linktr.ee/legalaid.gov.ua

Переглянути тематичні ролики системи БПД Сумщини щодо посилення правових можливостей ромів, протидію дискримінації осіб, які належать до ромської національної меншини можна за посиланням: https://bit.ly/3o1DJHb, https://bit.ly/42AdLJV .