назад

Принципи взаємної поваги та мирного співіснування, запобігання та протидію домашнього насильства обговорили зі студентами-медиками в Подільську

nasilstvo med 1До Міжнародного дня толерантності (терпимості), який відзначається 16 листопада, представники Подільського місцевого центру провели для студентів 2 курсу Подільського медичного училища ім. В. Жуковського виховну годину “Запобігання та протидія домашньому насильству”.

Захід відбувся 07 листопада в приміщенні учбового закладу за участі куратора групи Світлани Черкашиної та головного спеціаліста Подільського МРВ ДВС ГТУЮ в Одеській області Світлани Остапчук.

Міжнародний день толерантності, оголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року,   закріплює принципи прав людини, неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду. Головна ідея — довести, що кожен з нас повинен прагнути підтримувати принципи терпимості, взаємної поваги та мирного співіснування.

Наталія Заблоцька ознайомила студентів з основною місією системи безоплатної правової допомоги – захист прав людини шляхом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя.

 nasilstvo med 1

nasilstvo med 2

Вона повідомила присутнім, що 7 січня 2018 року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Законом розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також для дітей.

Переглянувши інформер “Домашнє насильство”, підготовлений Мін’юстом в рамках реалізації правопросвітницького проекту “Я маю право!”, присутні ознайомились з видами домашнього насильства, а також куди можуть звертатися особи, постраждалі від домашнього насильства. Ознайомились з колом суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та телефоном Національної гарячої лінії із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації — 0 800 500 335.

Постраждала особа може звернутись до правоохоронних органів і суду з метою притягнення кривдників до відповідальності, застосування до них спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству, а також за відшкодування кривдниками завданих матеріальних збитків і шкоди, заподіяної фізичному та психічному здоров’ю.

До спеціальних заходів щодо протидії домашньому насильству належать:

  • терміновий заборонний припис стосовно кривдника;
  • обмежувальний припис стосовно кривдника;
  • взяття на профілактичний облік кривдника та проведення з ним профілактичної роботи;
  • направлення кривдника на проходження програми для кривдників.

Заходи, що можуть міститись у терміновому заборонному приписі:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи;
  • заборона в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

Терміновий заборонний припис виноситься строком до 10 діб, за заявою постраждалої особи або за власною ініціативою працівником Національної поліції України за результатами оцінки ризиків. При оцінці ризиків пріоритет надається безпеці постраждалої особи.

Проте якщо терміновий заборонний припис виноситься до дитини-кривдника, яка має спільне місце проживання (перебування) з постраждалою особою заходи щодо зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи та заборони на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи не застосовуються.

Працівник Національної поліції України зобов’язаний вручити терміновий заборонний припис кривднику, а постраждалій особі або її представнику його копію.

На відміну від термінового заборонного припису, обмежувальний припис п. 7 ст. 1 Закону виноситься судом на підставі звернення зацікавлених осіб, а тому допускає значно ширше коло можливих обмежень прав кривдника і їх більш тривалі строки. 

З моменту надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду, останній повинен розглянути справу не пізніше 72 годин.

Заходи що можуть міститись у обмежувальному приписі:

  • заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою;
  • усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;
  • обмеження спілкування з постраждалою дитиною;
  • заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;
  • заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;
  • заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.

Рішення про видачу обмежувального припису підлягає негайному виконанню.

Взяття на профілактичний облік кривдників та проведення з ними профілактичної роботи. Профілактичний облік – здійснення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України організаційно-практичних заходів щодо контролю за поведінкою кривдника з метою недопущення повторного вчинення домашнього насильства, за дотриманням ним тимчасових обмежень його прав та виконанням обов’язків, покладених на нього у зв’язку із вчиненням домашнього насильства.

Виконання програм для кривдників

Програма для кривдника – комплекс заходів, що формується на основі результатів оцінки ризиків та спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього нової, неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, у тому числі до виховання дітей, на викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі та обов’язки жінок і чоловіків.

Консультації та роз’яснення можна отримати в Подільському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою: вул. Соборна, 194-а, м. Подільськ, Одеська область, тел. (04862) 3 07 34, 04862) 3 06 56. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.