назад
13.10.17

Прислухаємося до потреб територіальних громад

SuR 171013 15Якість надання правових послуг залежить не тільки від професійної складової правників системи безоплатної правової допомоги Сумщині, але й від правової обізнаності наших державних партнерів, які працюють у територіальних громадах. Важливим завдання місцевих центрів є не тільки проведення семінарі, тренінгів, що сприяють поліпшенню організації надання ними безоплатної первинної правової допомоги,

але й підготовка відповідних методичних рекомендацій з актуальної правової тематики. Виготовлення та розповсюдження методичних матеріалів та буклетів хоча і вимагає певних зусиль та часу, але, разом з тим, являється ефективним методично-консультаційним доповненням до теоретичного викладення правопросвітницької інформації.

За 9 місяців 2017 року загальна кількість таких рекомендацій, розроблених юристами місцевих центрів, склала 33 (Шосткинський місцевий центр – 12, Охтирський місцевий центр – 9, Сумський місцевий центр – 7, Конотопський місцевий центр – 5).

SuR 171013 11

Серед різноманітної тематики:

Усього у цьому році поширено більше 3 тис. примірників методичних рекомендацій.

Важливим напрямком у співпраці з партнерами  є проведення  пілотних  тренінгів для посадовців органів місцевого самоврядування, територіальних громад. За 9 місяців 2017 року їх проведено 54. Тематика тренінгів, це:

– «Доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції», «Імплементація європейських стандартів прав людини в Україні» (Конотопський місцевий центр);

– «Актуальні аспекти соціального захисту учасників АТО», «Визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна», «Захист прав споживачів» (Охтирський місцевий центр);

– «Медична реформа», «Посилення правової спроможності в громадах», «Дії заради майбутнього: відкриття власної справи»  (Сумський місцевий центр);

«Роль та місце сільських параюристів в організації наданні безоплатної первинної правової допомоги», «Особливості правопросвітництва в територіальних громадах», «Порядок надання безоплатної первинної правової допомоги у невеликих громадах» (Шосткинський місцевий центр).

SuR 171013 12

Тільки забезпечивши високий рівень взаємодії та співпраці з місцевою владою, можна говорити про ефективний розвиток системи безоплатної правової допомоги, у тому числі шляхом прийняття ПРОГРАМ розвитку системи безоплатної правової допомоги.

У Сумській області успішно реалізується 12 місцевих програм надання безоплатної правової допомоги населенню територіальних громад: Конотопському місцевому центрі – 1; Охтирському місцевому центрі – 6; Шосткинському місцевому центрі – 3; Сумському місцевому центрі – 2. Залучення внутрішніх ресурсів територіальних громад для реалізації правових потреб їхніх мешканців дає змогу не лише ефективно розв’язувати правові проблеми людей, а й забезпечує прозоре та цільове використання коштів громад на їх благо.

SuR 171013 13

Так, у липні 2017 року працівниками Охтирського місцевого центру виготовлено та розсповсюджено в кількості 80 примірників буклетів наступного змісту:

У серпні розповсюджено 120 примірників такого змісту:

У вересні 2017 року виготовлено та розповсюджено 160 примірників методично-консультативних матеріалів.

SuR 171013 14

Для органів місцевого самоврядування  протягом поточного кварталу працівники Шосткинського місцевого центру розробили методичні рекомендації  щодо удосконалення організації ними надання безоплатної первинної правової допомоги на тему: «Правова допомога»,  «Приватизація житла. Як це правильно зробити», «Встановлення опіки та піклування», «Захист прав дитини, як соціально – педогогічна проблема», «ОСББ. Покрокові рішення», «Я маю право».