назад

Притягнення роботодавця до відповідальності за несплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

555Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі — єдиний внесок) – консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

       Платником єдиного внеску, зокрема, є роботодавець – підприємство, установа, організація, інша юридична особа, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством.

       Нестабільна економічна ситуація призводить до того, що останнім часом почастішали випадки несплати роботодавцем єдиного внеску з заробітку своїх працівників. При цьому самі працівники дуже часто навіть не знають про це і дізнаються про відсутність сплаченого єдиного внеску випадково — наприклад, при реєстрації у службі зайнятості або при зверненні до Пенсійного фонду за індивідуальним відомостями про застраховану особу. Несплата єдиного внеску є суттєвим порушенням прав працівника, оскільки період, за який внески не сплачено, не включається до страхового стажу для призначення пенсії, впливає на розмір виплат по безробіттю у випадку призначення допомоги у центрі зайнятості.

       Важливо знати, що відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

       Існує декілька способів притягнути роботодавця до відповідальності та все ж таки примусити виплатити несплачений єдиний внесок:

  • досудовий
  • судовий.                                                                                                                                                                                                                                                         

       Якщо Ви вирішили використовувати досудовий спосіб, то Вам слід звертатися до контролюючих органів (такими органами є відповідні управління державної фіскальної служби) з заявою про здійснене Вашим роботодавцем порушення. Така заява складається у довільній формі та повинна містити:

  1. Обов’язкове зазначення прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання заявника.
  2. Чітко та ясно викладені обставини вчиненого порушення та наслідки, яких бажає заявник (притягнути до адміністративної відповідальності, застосувати фінансові санкції, зобов’язати сплатити єдиний внесок).
  3. Обов’язковий підпис заявника з зазначенням дати.

        Уповноважений орган повинен розглянути заяву та може прийняти наступні рішення:

  • відповідно до ч. 4 ст. 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” надіслати платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату;
  • відповідно до ч. 10 та абз. 2 ч. 11 ст. 25 Закону України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” накласти штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум та нарахувати пеню з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу;
  • відповідно до ст. 1651 КУпАП притягнути до адміністративної відповідальності за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску. При цьому, якщо сума несплаченого єдиного внеску не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100,00 грн) можливе накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності, фізичну особу – підприємця або особу, яка забезпечує себе роботою самостійно, від сорока (680,00 грн) до вісімдесяти (1360,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Якщо ж сума несплаченого внеску більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, то розмір можливого штрафу становить від вісімдесяти (1360,00 грн) до ста двадцяти (2400,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

       Крім того, якщо розмір несплаченого єдиного внеску в тисячу і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то доцільно звернутися до поліції з заявою про вчинення злочину, передбаченого ст. 2121 Кримінального кодексу України, а саме ухилення від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, за що передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Вимоги до форми заяви про вчинення злочину аналогічні зазначеним вище.

У судовому порядку працівник може звернутися з цивільним позовом про визнання бездіяльності роботодавця протиправною та зобов’язання вчинення певних дій, а саме нарахувати та сплатити єдиний внесок на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Відповідно до ч. 1 ст. 233 КзпП України строк звернення до суду становить три місяці з дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав звертайтеся до фахівців установ системи БПД:

  • Перший запорізькій місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 2-й поверх, тел. (061) 764-60-77, скайп: pravovadopomogaZP, ел.адреса: zaporizhya1.zaporizhya@legalaid.zp.ua.
  • Вільнянське бюро правової допомоги – м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 5,vilnianske@legalaid.zp.ua, тел. (06143) 4-00-23
  • Новомиколаївське бюро правової допомоги – смт Новомиколаївка, вул. Соборності, 84, тел: (06144) 9-33-31, novomykolaivske@legalaid.zp.ua
  • Оріхівське бюро правової допомоги – м. Оріхів, вул. Покровська, 58, orikhivske@legalaid.zp.ua, тел: (06141) 4-31-54