назад

Призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника

05.01.2017 - moneyДо Романівського бюро правової допомоги звернувся жителька села Ягодинка, яку цікавило питання щодо призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника. Фахівець бюро роз’яснила, що пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні.

До таких належать не тільки вдова (дружина), але й чоловік, батьки-інваліди, батьки-пенсіонери померлого годувальника, діти до досягнення ними 18 років або 23 років (якщо дитина навчається в загальноосвітніх навчальних закладів системи загальної середньої освіти, професійно-технічних, вищих навчальних закладів на очній формі навчання).

Причому різниця між дітьми та іншими членами сім’ї полягає в тому, що дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається навіть у разі, якщо вони не перебували на утриманні померлого годувальника. Решта родичів можуть розраховувати на відповідну пенсію, тільки якщо після смерті годувальника втратили джерело засобів існування.

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, якщо вони були на повному утриманні померлого годувальника або одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Однак, відповідно до ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-ІV від 09.07.2003 умовою призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника, є наявність в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би необхідний йому для призначення пенсії по III групі інвалідності.

Стаття 32 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначає термін страхового стажу, необхідний для призначення пенсії по інвалідності тривалістю 1 рік, для осіб, які досягнули 23 років включно.

Оскільки, годувальник помер у віці 23 років, а згідно із записами в трудовій книжці померлого трудовий стаж становив 2 місяці 9 днів, розмір його страхового стажу є недостатнім для призначення пенсії у зв’язку з втратою годувальника.