назад

Публічна презентація результатів діяльності Регіонального центру та Закарпатської юстиції

press 1    У четвер, 24 січня, у прес-центрі Закарпатської ОДА про підсумки діяльності за 2018 рік представників ЗМІ поінформували очільники Закарпатської юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

    Начальник ГТУЮ у Закарпатській області Євген Когутич, заступник начальника Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції Віктор Овчинніков та заступник начальника з питань державної реєстрації – начальник Управління державної реєстрації ГТУЮ  Маріанна Готра розповіли присутнім про успіхи та ключові показники роботи структури.

    Директор Регіонального центр зазначив, що 2018 рік для Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, як і для всієї системи БПД в Україні, ознаменувався новими досягненнями. Зокрема, з січня минулого року розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, та для дітей. Великим позитивом стало відкриття для широкого загалу довідково-інформаційної платформи WikiLegalAid (wiki.legalaid.gov.ua), яка наразі налічує понад 1400 консультацій з правових питань, також тут є посилання на нормативні акти, судові рішення, зразки процесуальних документів. Широкого масштабу набула реалізація правопросвітницького проекту «Я маю право!», у рамках якого фахівці Регіонального центру провели понад 70 заходів.

press 2

    Також В.Попадинець поінформував, що у 2018 році Регіональним центром видано 2796 доручень адвокатам для надання БВПД . У 30 випадках правозахисникам вдалося добитися виправдувальних вироків для підзахисних.
У 30 випадках адвокатам вдалося добитися виправдувальних вироків та закриття кримінальних справ проти клієнтів, 41 – перекваліфікації або зміни обвинувачення , 47 – обрання більш м’якого запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, 392 – випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням ..
За звітний період до місцевих центрів та бюро правової допомоги надійшло 13513 звернень громадян, 12527 з них було надано консультації, для 1626 видано доручення адвокатам для представництва їхніх інтересів.
Найчастіше до фахівців громадяни зверталися з питань: соціального забезпечення – 16,2%, сімейного права – 14%, земельного права – 10,3%, спадкового права -10,1%, житлового права – 8,7%, договірного права – 5,7%, адміністративного права – 5,7%, трудового права – 5,4%.

    Упродовж звітного періоду найбільше позитивних рішень було прийнято по малозабезпеченим особам (середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму) 1087 (72%), інвалідам 192 (13%), та ветеранам війни 115 (7%),внутрішньо переміщеним особам 62 (4%),особам, які мають статус свідків/потерпілих у кримінальних провадженнях 54 (3%), дітям, позбавленим батьківського піклування – 28 (1%), іноземці – 7 (0,4%) тощо.
    Чимало успіхів вдалося досягти адвокатам у захисті порушених прав краян. Приміром, завдяки професійності адвоката Ольги Потьомкіної потерпілому у кримінальному провадженні, який внаслідок ДТП став інвалідом І групи, суд присудив 60 тисяч гривень відшкодування завданої моральної шкоди.
    Адвокат Аліна Мацола за дорученням Хустського МЦ допомогла учаснику АТО, який є потерпілим у кримінальному провадженні, відсудити з 38 тисяч 802 гривні за завдану моральну шкоду.
    Начальник відділу представництва Ужгородського МЦ Галина Скочиляс домоглася дозволу на примусове виконання на території України судового рішення суду району Зіємелю Латвійської Республіки про стягнення з гр. Ю. аліментів на неповнолітню дочку.
    Микола Петрунь допоміг клієнтці підтвердити наявний трудовий стаж для призначення їй пільгової пенсії, начальник відділу представництва Мукачівського МЦ Олеся Меренич допомогла клієнтці у встановленні факту її матері на окупованій території України.
    Крім цього, фахівцями місцевих центрів та бюро правової допомоги упродовж 2018 рок:
   • здійснено 445 виїздів мобільних пунктів та забезпечено діяльність 68 дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, до яких здійснено 622 виїздів;
   • надано консультації та роз’яснень з правових питань під час виїздів мобільних та діяльності дистанційних консультаційних пунктів 3 448;
   • надано методичну допомогу 17 органам місцевого самоврядування та 9 установам-провайдерам БПД (громадських організацій, волонтерських рухів, юридичних осіб приватного права), з якими налагоджено співпрацю щодо надання безоплатної правової допомоги;
   • розміщено у ЗМІ 791 інформаційних матеріалів з питань надання БПД (в тому числі з урахуванням Регіонального центру) та 409 відеороликів «Безоплатна правова допомога – поруч» на ТБ «Тиса-1»;
   • проведено 775 правопросвітницьких заходів (разом із РЦ);
   • 20 клієнтам надано доступ до електронних сервісів Мін’юсту.
   Серед пріоритетів нашої роботи у нинішньому році – посилення правових можливостей громад, а також підвищення якості надання безоплатної правової допомоги та забезпечення якісними послугами правової допомоги усіх, хто її потребує. Зокрема, через удосконалення діючої системи управління якістю, запровадження офісів громадського захисника та інституту наставництва, правопросвітництва та широкого партнерства.
   Якщо ви, ваші рідні чи знайомі потребують правової підтримки, звертайтесь до найближчих місцевих центрів чи бюро правової допомоги на Закарпатті або зателефонуйте за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги в Україні; цілодобово та безкоштовно в межах України).