назад

Публічна презентація результатів діяльності за ІІІ квартал відбулася в Регіональному центрі

publ 2    У вівторок, 10 жовтня, в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області відбулася публічна презентація результатів діяльності центру за ІІІ-й квартал та 9 місяців 2017 року.

    Заступник директора Регіонального центру Лариса Фучко та директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко ознайомили присутніх із основними результативними показниками діяльності центрів за цей період та розповіли про успіхи системи безоплатної правової допомоги на Закарпатті. Серед запрошених – заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області Іван Алмаші, головний спеціаліст Владислав Товтин, Уповноважений з прав людини Секретаріату Верховної Ради України Діана Швардак, старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Тетяна Трильо, головний спеціаліст УЗПЛ Антон Савчин та ін.
    Л.Фучко, презентуючи ключові результати діяльності за звітний період, за-значила, що «основним завданням системи БПД є захист прав людини шля-хом забезпечення рівного доступу до правової інформації та правосуддя, по-силення правової спроможності представників соціально вразливих груп, те-риторіальних громад, спільнот, – через правопросвітництво, надання юриди-чних консультацій; прийом звернень щодо надання БВПД, представництво інтересів клієнта в суді, доступу до електронних сервісів Мін’юсту тощо».  

pub 3

    За 9 місяців 2017 року Регіональним центром з надання БВПД у Закарпат-ській області було видано 2337 доручень адвокатам для надання БВПД, у тому числі: 708 – особам, до яких застосовано адмінзатримання/адмінарешт, 281 – затриманим за підозрою у вчиненні злочину та/або стосовно яких об-рано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, 1343 – для здійснення захисту за призначенням та проведення окремих процесуальних дій у кримі-нальних провадженнях, 1 – засуджених до позбавлення волі. Адвокатам вда-лося досягти наступних успіхів у захисті: у 48 випадках – обрання більш м’якого запобіжного запобіжного заходу, ніж тримання під вартою, про що клопотала сторона клопотання, 22 – призначення найменш суворого з пе-редбачених альтернативних покарань або більш м’якого покарання, ніж пе-редбачено законом, 234 – звільнення від відбування покарання з випробу-ванням, 19 – виправдувальних вироків або випадків закриття провадження, 219 – випадків призначення мінімального «розміру) покарання. До місцевих центрів та бюро правової допомоги за 9 місяців 2017 року звернулося 7878 осіб.
    Працівники РЦ ведуть активну правопросвітницьку та інформаційну кам-панію, адже пріоритетним напрямком діяльності центру є інформування громадян про право на безоплатну правову допомогу та посилення правової свідомості кожного. Робота РЦ упродовж І-го півріччя висвітлювалася у ЗМІ, на сайтах ОМС, ОДВ, ГО, ОЦЗ та в інтернет-виданнях: 56 інформацій розміщено на інтернет-сайтах (Час Закарпаття, Закарпаття нет, ПроЗахід, Панорама Мукачево та ін.), 43 – на сайтах органів місцевого самоврядуван-ня, виконавчої влади, громадських організацій, Закарпатського регіонально-го центру зайнятості, 15 – у друкованих ЗМІ(Всеукраїнська газета «День», обласні – «Неділя», «Новини Закарпаття»,), 14 – на телебаченні (ДТРК «Тиса», М-студіо), 6 – на радіо («Ужгород). Усього за цей період розміще-но 143 публікації.
    Фахівці РЦ провели низку лекцій для учнів, студентів-юристів, а також лекцій, спрямованих на запобігання насильства, дискримінації, щодо роз’яснення ключових реформ у сфері охорони здоров’я, освіти тощо, ро-бочих зустрічей із Поліцейським Омбудсменом, Представником Уповнова-женого ВРУ, працівниками Державної міграційної служби у Закарпатській області, ЗОО Української федерації спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату та ін. Працівники Регіонального центру взяли участь у круглих столах та тренінгах, на яких обговорювалися шляхи покращення дотримання прав внутрішньопереміщених осіб та розширення доступу до безоплатної правової допомоги. Також фахівці системи БПД долучилися до інформування громадян про їхні права у рамках Всеукраїнського просвітни-цького проекту «Я маю право!» та провели низку виїздів мобільних точок доступу до безоплатної правової допомоги.
    Для покращення доступу закарпатців до надання безоплатної правової до-помоги функціонує скайп-зв’язок «Бібліоміст», діє 41 дистанційний пункт до-ступу до безоплатної правової допомоги, мобільні групи фахівців регулярно проводять виїзні прийоми громадян та надається адресна допомога за місцем проживання людям похилого віку та інвалідам. За 9 місяців цього року фахі-вці місцевих центрів та бюро правової допомоги здійснили 395 мобільних виїздів.

pub 4
   Михайло Давиденко поінформував присутніх про результати діяльності Ужгородського МЦ, та поінформував, що понад 80% опитаних позитивно оцінили надання адвокатами безоплатної правової допомоги.
   Діана Швардак позитивно оцінила роботу Регіонального центру та наго-лосила на важливості тісної співпраці, адже забезпечення доступу до рівного правосуддя та захист прав людини – це наша спільна задача.