назад

Питання булінгу обговорювали з курсантами юридичної клініки «Феміда» Прикарпатського факультету

У межах Всеукраїнського тижня протидії булінгу в приміщенні Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ 17 вересня відбувся круглий стіл із студентами та курсантами юридичної клініки «Феміда» за участі фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області.

2

Впродовж Всеукраїнського тижня з протидії булінгу зі студентами а курсантами, майбутніми працівниками поліції фахівці системи безоплатної правової допомоги обговорили актуальну проблему сьогодення – подолання булінгу, методи запобігання та відповідальність за вчинення правопорушення.

Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук розповів студентам та курсантам юридичної клініки «Феміда» про правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції України спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги.

3

Булінг – діяння (дії або бездіяльність) учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи та (або) такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

4

Начальник відділу забезпечення якості та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Мирослава Аннюк роз᾽яснила курсантам, щоб притягнути кривдника до відповідальності, його дії повинні відповідати визначеним ознакам правопорушення, а саме:

– систематичність, повторюваність діяння;

– наявність сторін – кривдник, потерпілий, спостерігачі (за наявності);

– дії або бездіяльність кривдника, наслідком яких є заподіяння психічної та/або фізичної шкоди, приниження, страх, тривога, підпорядкування потерпілого інтересам кривдника, та/або спричинення соціальної ізоляції потерпілого.

Учасники круглого столу обговорили основні причини та фактори, які спонукають людей до булінгу, шляхи протидії йому в шкільному середовищі, а також особливості розвитку соціально-психологічних навичок (soft-skills) у дітей та підлітків. Присутні взяли участь у навчально-пізнавальній грі «Стріла», під час якої розігрувалися ситуаційні завдання і кожен зміг побачити, чому важливо вчасно повідомляти й реагувати на булінг.

Увагу було акцентовано на аналізі методів і способів профілактики та протидії булінгу серед неповнолітніх.

5

Фахівці системи БПД зосередили увагу на такому виді булінгу як кібербулінг та його значну поширеність на сьогодні. Також присутнім розповіли як можна захистити себе у правовому полі; куди звернутись, якщо вони вважають, що їхні права порушено чи обмежено та вручено тематичні інформаційні буклети.

Наприкінці круглого столу було зауважено, що для сучасного суспільства необхідними є активізація правопросвітницької роботи та спільної діяльності державних служб, керівників освітніх закладів, психологів і громадських організацій щодо попередження булінгу серед дитячого й дорослого населення.

190919 11.1d3ad146

До заходу долучилися керівник юридичної клініки «Феміда» Катерина Данченко, доцент кафедри адміністративних і цивільно-правових дисциплін Ольга Таран, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін та ОРД Микола Гуцуляк, працівники патрульної поліції Богдан Настич і Таміла Кульпа.