назад

1111

За результатами роботи у 2016 році Регіональний центр з надання БВПД у Запорізькій області видав більше ніж 5900 доручень адвокатам для здійснення захисту громадян у кримінальних провадженнях. Завдяки роботі адвокатів у минулому році суди винесли 19 виправдувальних вироків, у 471 випадку було призначено мінімальний строк покарання, у 479 випадках особу було звільнено від відбування покарання з випробуванням. На сьогодні зі 150 адвокатами підписано контракт на надання ними безоплатної вторинної правової допомоги у 2017 році.

       20 січня Павло Наливайко зустрівся з адвокатами, які вже впродовж декількох років успішно співпрацюють з Регіональним центром та представляють інтереси осіб у кримінальному процесі. Учасниками заходу стали Микола Середа, Григорій Ставний, Людмила Луньова, Ірина Мініна, Олексій Біленко, Олена Усова, Руслан Балковий, Максим Турчинський, Віталій Мосур, Василь Сугира, Анастасія Рекункова, Михайло Козар, Антоніна Шостак та інші.111

       Метою зустрічі були розгляд плану завантаженості адвокатів, обговорення графіку чергувань та кількості отриманих доручень (адміністративне затримання та захист за призначенням).

       Під час розгляду статистичних показників середньої кількості виданих доручень за одне чергування присутнім правникам було доведено, що на одне чергування в межах міста одному адвокату припадає одне доручення. З цього виходить, що чим більше чергувань має адвокат, тим більше в нього доручень (серед яких майже половина буде складати доручення на захист за призначенням).

      4444 Також присутні розглянули показники роботи адвокатів у розрізі чергувань та загальної кількості доручень, ознайомилися з порівнянням найнижчих та найбільших показників. За результатами розглядів було представлено висновки, що у 2016 році по Запоріжжю чергувало 73 адвокати, які в середньому отримали по 43 доручення (20 ЗЗП). По області чергувало 46 адвокатів, які в середньому отримали по 53 доручення (28 ЗЗП). Це говорить про те, що, нажаль, в області правників бракує, а роботи придостатньо. Пологівський, Гуляйпільський, Розівський, Енергодарський, Куйбишевський, Чернігівський – це ті райони Запорізької області, де конче потрібні адвокати. 55

   

    Жваву дискусію викликало питання розподілу районів міста для несення чергувань та складання відповідного графіку. Думки розділилися: деякі адвокати пропонували не зважати на той район міста, який прописаний в контракті на надання ними безоплатної вторинної правової допомоги, як основний, і чергувати по всіх районах Запоріжжя, інші наводили приклади складання графіку чергувань у сусідніх областях, а треті – наполягали, що кожен має бути закріплений лише за одним районом міста.

    222  

Після гучних обговорень між усіма присутніми була досягнута згода: до 15 числа кожного місяця надсилати свої побажання та пропозиції щодо чергування в наступному місяці. Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги РЦ Володимир Антонцев узагальнить усі побажання, після чого адвокати матимуть можливість ознайомитися з проектом майбутнього графіку чергування та визначити для себе додаткові чергування серед «вільних» днів.            333         

                                                       

       Як зазначив наприкінці зустрічі Павло Іванович, основною задачею центру є забезпечення правової допомоги клієнту, а основною задачею адвоката – надання якісної правової допомоги. Адже наше суспільство зацікавлене в тому, щоб жоден громадянин був притягнутий до кримінальної відповідальності і засуджений безпідставно, а якщо і був покараний, так лише за те, що скоїв.