назад
17.09.18

Питання щодо надання безоплатної правової допомоги на особистому контролі губернатора області

DSC 0392

Із метою встановлення верховенства права в Україні створена системи надання безоплатної правової допомоги, що дає змогу оперативно реагувати на потреби громадян у вирішенні правових питань. Враховуючи актуальність питань забезпечення жителів області фахової правовою допомогою, 17 вересня 2018 року під час наради у голови облдержадміністрації було розглянуто питання про актуальні завдання та напрями оптимізації надання правової допомоги населенню області.

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий презентував присутнім результати роботи системи в області, розповів про новації у законодавстві щодо надання безоплатної правової допомоги, поінформував про перспективи розвитку та повідомив про виклики, які наразі постають перед системою.

За словами директора Регіонального центру у січні цього року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що в свою чергу, розширило доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.DSC 0405

У серпні поточного року внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», де визначено категорію справ, представляти інтереси в яких, крім адвокатів, можуть працівники місцевих центрів. Також, відповідно до змін, вторинна правова допомога окремим суб’єктам права надаватиметься не більше 6 разів протягом бюджетного року та не більше, ніж за шістьома дорученнями/наказами, виданими місцевими центрами, одночасно.DSC 0386

Керівник Регіонального центру також розповів про те, що у справах клієнтів, яких захищали адвокати системи БВПД, у 2017-2018 роках судами Полтавської області винесено 11 виправданих вироків або рішень про закриття кримінальних проваджень. У 384 випадках відбулося звільнення підзахисних від відбування покарання з випробуванням. Призначення найменш суворого з передбачених відповідною статтею особливої частини Кримінального кодексу України альтернативних покарань або більш м’якого покарання, ніж передбачено законом, відбулося у 394 випадках. У 79 випадках зменшено обсяг звинувачення чи обрано більш м’який запобіжний захід. У цивільних та адміністративних справах працівниками системи безоплатної правової допомоги із 1291 справи по 556 надання БВПД вже завершено. З них 486 справ є успішними (87,4 %).DSC 0379

Очільник системи БПД області також акцентував увагу присутніх на тому, що із метою полегшення доступу громадян до правової допомоги діють мобільні та дистанційні пункти доступу громадян до правової допомоги.

«Станом на липень 2018 року в сільських радах, бібліотеках, центрах зайнятості, центрах надання адміністративних послуг області діяло 254 дистанційних пункти системи правової допомоги. Здійснено 1123 виїзди мобільних консультативних пунктів, що є другим показником в Україні», – додав Олександр Черчатий.DSC 0366

Керівник Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області також повідомив про діяльність фахівців системи БВПД області у напрямі прийняття та реалізації Програм правової освіти населення у містах, районах, сільських, селищних радах та ОТГ області, що є ефективних інструментом для розширення доступу до правової допомоги та правової освіти у регіоні. Також він відзначив ефективність такої форми роботи як проведення кущових семінарів на тему «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» для для населення області, а також – лекції, семінари, засідання «круглого столу», тренінги та консультації для громадян, які вже стали доброю традицією правопросвітництва територіальних громад на Полтавщині.

За словами Олександра Черчатого реалізація вищезазначених завдань дасть змогу розширити доступ громадян до якісної безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, створити та забезпечити функціонування нових пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, підвищити рівень правової спроможності територіальних громад та правової свідомості громадян, знизити рівень корупції на побутовому рівні, розвинути мережу незалежних провайдерів безоплатної правової допомоги, які активно взаємодіятимуть між собою на засадах партнерства та вільної конкуренції, діяльність яких фінансуватиметься територіальними громадами і державою та підтримуватиметься єдиною системою стандартів та управління знаннями.

За результатами розгляду питання дано відповідні доручення, які спрямовані на підвищення ефективності надання безоплатної правової допомоги в регіоні.

Нагадаємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Додатково повідомляємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.