назад


20171207 101133Засідання «круглого» столу присвячене проблематиці захисту прав людини за участю представників органів державної влади відбулося 7 грудня 2017 року. Захід було організовано Регіональним відділенням Секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини при Головному територіальному управлінні юстиції у Запорізькій області.

       Метою засідання стало обговорення проблемних питань, що стосуються захисту прав людини в умовах сьогодення, поглиблення співпраці між органами державної влади.  

       В обговоренні взяли участь заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації Едуард Гугнін, представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду    з прав людини у Запорізькій області Олексій Долгополов, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павло Наливайко, в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації Катерина Кривошей. Також були присутні представники Департаменту соціального захисту населення Запорізької облдержадміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області, Головного управління Державної казначейської служби України у Запорізькій області, Управління державної виконавчої служби ГТУЮ у Запорізькій області та сектору з питань забезпечення діяльності Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.02

На сьогодні, коли Україна перебуває фактично у стані військового конфлікту, питання захисту прав людини стають більш ніж актуальними. Надто це стосується Сходу країни, де права та свобода набувають особливого значення, а питання потребують конкретного розгляду. Наприклад, як визначати статус вимушено переміщених осіб, які живуть у Запорізькій області тривалий час та фактично вже стали членами громади? Чи ці люди завжди будуть носити статус переселенців, який багатьох із них пригнічує?  На законодавчому рівні не зовсім чітко визначено статус такої  людини. Тому після напрацювань та обговорень необхідно вирішувати питання їх прав та статусу на законодавчому рівні, – зазначив Едуард Гугнін.

       В ході засідання Олексієм Долгополовим було піднято питання винесеного Європейським судом з прав людини рішення у справі «Бурмич та інші проти України». Жваву дискусію викликало питання щодо вирішення проблеми тривалого невиконання рішень національних судів в Україні. Було наголошено на необхідності функціонування та розвитку системи взаємодії між органами державної влади при виконанні доручень Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини та його Секретаріату.                                                                                                             

       Про реалізацію прав учасників Антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб у разі їх порушення шляхом доступу до безоплатної правової допомоги поінформував Павло Наливайко. Особливо цікаво учасникам «круглого» столу було дізнатися про успішні приклади надання безоплатної правової допомоги та найбільш проблемні питання, що виникають під час її наданні.

       Питання відносно проблематики реалізації повноважень щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, учасників Антитерористичної операції та членів їх сімей було розкрито Катериною Кривошей.

       Про практику Європейського суду з прав людини в питаннях захисту порушених прав громадян доповіла завідувач сектору з питань забезпечення діяльності Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Тетяна Пригор.                                                               

       У ході активної конструктивної дискусії було окремо виділено питання взаємодії усіх органів державної влади задля допомоги та чіткого курсу на позицію захисту державою прав громадян, а також на удосконалення вже існуючих шляхів взаємодії. Зокрема, обговорено можливість започаткування  проведення спільних тренінгів та семінарів з метою обміну досвідом та запровадження нових заходів, спрямованих на питання вирішення проблеми захисту прав учасників Антитерористичної операції та внутрішньо переміщених осіб.