назад

РАДА РАТИФІКУВАЛА УГОДУ ПРО БЕЗОПЛАТНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ У 32 КРАЇНАХ ЄВРОПИ

Верховна Рада України прийняла Закон «Про ратифікацію Європейської угоди про передачу заяв про правову допомогу».

Від імені України Конвенцію було підписано Міністром юстиції України Павлом Петренком 4 жовтня 2016 року.

Угода передбачає, що особи, які мають звичайне місце проживання на території однієї договірної сторони, можуть звернутися за правовою допомогою у цивільних, торговельних або адміністративних справах на території іншої договірної сторони.

Ратифікація Угоди уможливить доступ громадян України до механізму Угоди, який з метою забезпечення захисту прав всіх громадян держав – учасниць Угоди дає змогу громадянам будь-якої із таких держав звертатися із проханням про надання безоплатної правової допомоги на території іншої держави – учасниці Угоди.

Угода встановлює процедуру, якої слід дотримуватися, і, зокрема, дозволяє зацікавленим особам звертатися за правовою допомогою через уповноважений орган влади держави-учасника, в якій вони зазвичай мешкають.

Україна стала 33-ю країною Ради Європи, яка ратифікувала Європейську угоду про передачу заяв про правову допомогу.

Раніше Європейську угоду про передачу заяв про правову допомогу ратифікували Австрія, Азербайждан, Бельгія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Грузія, Греція, Ірландія, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Чорногорія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Сербія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Македонія, Туреччина та Велика Британія. 

Не ратифікували відповідну угоду такі європейські країни, як Андорра, Вірменія, Хорватія, Угорщина, Ліхтенштейн, Мальта, Молдова, Монако, РФ, Сан-Марино, Словаччина і Словенія.

Німеччина та Ісландія підписали угоду, але ратифікації в цих країнах поки не було.

http://ukrainepravo.com