назад
04.12.17

Радіослухачів Полтавщини проінформували про Всеукраїнський тиждень права та роботу системи БПД в області

IMG bed3c51ea1da614f9d22b70b6b1409ef V

 Продовжується робота фахівців системи безоплатної правової допомоги щодо інформування населення про свою діяльність, новації у роботі, діяльність системи БПД, роз’яснення норм чинного законодавства.

            4 грудня 2017 року у черговому ефірі передачі «Будні» слухачі Полтавського обласного радіо дізналися про оголошений конкурсу з відбору адвокатів, роботу Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги Полтавщини, щодо проведення Всеукраїнського тижня права, форми роботи та заплановані заходи.

Цього разу учасниками передачі були перший заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Микола Лахижа, в.о. директора  Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Чернова та директор Другого Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Бубир.

         Микола Лахижа розповів про напрями розвитку системи БПД, зокрема про підготовку та проведення конкурсу адвокатів, що бажають надавати безоплатну вторинну правову допомогу. Розкрив також особливості роботи адвокатів.

«Цього конкурсу ми чекали два роки і саме зараз адвокати мають можливість долучитися до системи безоплатної правової допомоги, що дозволить їм не лише поєднувати власну приватну практику з роботою у системі, а й зростати професійно під час проведення навчань та отримувати гідну винагороду за свою роботу», – повідомив перший заступник директора Регіонального центру.

         Також він запросив представників юридичної професії взяти участь у робочих зустрічах із представниками Регіонального та місцевих центрів, які будуть проведені з адвокатами, які бажають взяти участь у конкурсі.

Під час заходів адвокати дізнаються про особливості проведення конкурсного відбору, переваги у роботі системи БПД та основні аспекти оплати праці адвокатів.

         Слухачів також поінформували про публічні заходи, які проводилися Регіональним та місцевими центрами з надання БВПД спільно з партнерами, зокрема про Всеукраїнську науково-практичну конференцію.

Радіослухачів дротового радіо Полтавщини ознайомили також з метою і формами проведення Всеукраїнського тижня права.

«Всеукраїнський тиждень права проводиться в Україні щороку на честь проголошення у 1948 році Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини. Вперше Всеукраїнський тиждень права було проведено у 2008 році. Всеукраїнський тиждень права має на меті запровадження високих правових стандартів, підвищення рівня правової освіти та правової культури населення, а також створення сильної демократичної та правової держави», –  наголосила Людмила Бубир.

За словами в.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання БВПД, одним із завдань діяльності місцевих центрів та бюро правової допомоги є проведення правопросвітницьких заходів на рівні відповідних територіальних громад. В Регіональному та місцевих центрах розроблені плани заходів з проведення у 2017 році Всеукраїнського тижня права.

«Згідно  плану заходів ми будемо проводити  години спілкування, лекції для студентів, семінари в Територіальному центрі соціального захисту населення, правові вікторини для учнів загальноосвітніх навчальних закладів, консультаційні пункти для ветеранів війни, учасників бойових дій на базі військового госпіталю, круглі столи з громадськими організаціями та багато інших заходів тощо», –  також відзначила Світлана Чернова.

Людмила Бубир розкрила питання реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», розповіла про ініціативи  українського Уряду щодо попередження незаконних дій в аграрній сфері. «Реалізація проекту відбувається шляхом об’єднання зусиль та інфраструктури Уряду, органів Міністерства юстиції, системи надання безоплатної правової допомоги. Проект спрямований на те, щоб дати українцям знання про свої права і практичні навички того, як ці права реалізовувати та захищати. Проект передбачає створення механізму урядового моніторингу системних порушень прав чиновниками», – повідомила вона. Як зазначила очільниця Другого Полтавського місцевого центру девіз проекту:  «Знаю! Дію! Захищаю!» Знаю свої права. Користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують. Захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права».

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

 Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу  полтавці можуть звернувшись до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.   

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел. (0532) 56-02-88. 

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.