назад

Радник Міністра юстиції України відвідав Херсонський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

P80625846 серпня 2015 року з візитом до Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги завітав радник Міністра юстиції України, народний депутат України VIII скликання Дмитро СТОРОЖУК.

Мета візиту – ознайомитися із роботою місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги, які відкрилися для жителів Херсонської області з 1 липня цього року. Херсонська область була третьою у програмі радника Міністра по моніторингу роботи центрів. Нагадаємо, що з 1 липня відкрилися 100 місцевих центрів по всій країні.

Зранку, Дмитро СТОРОЖУК разом із начальником Головного територіального управління юстиції  Романом ГАСАНОВИМ та директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мариною ЄЛИСЄЄВОЮ завітали до Херсонського місцевого центру, який знаходиться за адресою: м. Херсон, вул. Р. Люксембург, 7.

{mosmap width=’600’|height=’250’|lat=’46.649900‘|lon=’32.591674‘|text=’Херсонський місцевий центр з надання БВПД’|marker=’1’|align=’center’ }

Радник Міністра на місці познайомився із працівниками центру, ознайомився із перебігом поточної роботи, зокрема, особисто поспілкувався із відвідувачами центру, які звернулися за правовою допомогою. Також його цікавили показники роботи центру з моменту відкриття.

Так, за період з 01.07.2015 по 05.08.2015 до  Херсонського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулися понад  66 осіб, з яких 3 звернулися до центру за наданням правової допомоги з декількох питань. 34 особи звернулися за отриманням консультацій та роз’яснень, 13 — для здійснення представництва інтересів у суді, 23 особи — з метою отримання допомоги в складанні процесуальних документів.

За категоріями питань: 8 — питання соціального забезпечення, 2 — адміністративне питання;  1 — виконання судових рішень; 10- житлове; 1 — земельне; 6 — інше питання; 28- інше цивільне питання; 2- медичне; 2  – сімейне; 5 — спадкове; 5 — трудове.

За період роботи центру працівниками надано консультації та роз’яснення 9 клієнтам, 26  клієнтів  направлено до організацій, що надають безоплатну первинну правову допомогу, у 32 клієнтів прийнято звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Внаслідок розгляду належності заявників до категорій громадян, що є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу, визначених Законом України “Про безоплатну правову допомогу” прийнято 16 наказів про надання БВПД та 8 наказів про відмову в наданні БВДП, видано 11 доручень адвокатам.

Після відвідання Херсонського місцевого центру радник Міністра виявив інтерес до роботи Комсомольського районного управління юстиції у м. Херсоні, яке розташоване в одному приміщенні із Херсонським місцевим центром. Він зустрівся із начальником управління Вітою САПРИКІНОЮ та ознайомився із роботою працівників відділу державної виконавчої служби.

Об 11 год. 30 хв. розпочалася прес-конференція в актовій залі Херсонської обласної держаної адміністрації. На конференції були присутні адвокати, які працюють в Херсонській області, представники громадських організацій та місцевих засобів масових комунікацій.

У вступному слові Дмитра СТОРОЖУКА йшлося про важливість реформи державного управління та шляхи вирішення проблем, які проявилися у перший місяць роботи системи БВПД. Так, на розгляді у парламенті знаходяться законодавчі ініціативи щодо розширення кола суб’єктів права на правову допомогу. Пропонується підвищити нижню межу доходу сім’ї, що дозволить надавати допомогу більш широкому колу малозабезпечених людей. Раднику Міністра були поставлені питання від присутніх.

Зокрема, голова Ради адвокатів Херсонської області, адвокат Інна МОКІНА поставила питання щодо доцільності звільнення від судового збору суб’єктів права на безоплатну правову допомогу та щодо оптимізації правил оподаткування доходів адвокатів, які надходять від надання правової допомоги через місцеві центри.

Радника Міністра проінформував присутніх про те, що у першому читанні прийнятий законопроект, яким передбачено звільнення від судового збору окремих категорій осіб, в тому числі й малозабезпечених, які звертаються до суду через центри з надання безоплатної правової допомоги.

Член Ради адвокатів Херсонської області, адвокат Любов ГОРОЩЕНКО запитала думку радника Міністра про реформу у справах представництва інтересів клієнтів у судах виключно адвокатами.

Дмитро СТОРОЖУК пояснив, що адвокатська спільнота давно це питання обговорює, але до його вирішення слід ставитися обережно із врахуванням інтересів всіх зацікавлених сторін. З однієї сторони, прийняття такого рішення на державному рівні унеможливить участь у судовому процесі в якості представника некомпетентних осіб, а з іншої – звузить право вибору клієнта свого представника серед професіоналів-юристів, які не є адвокатами, на що також звертають увагу представники громадських організацій.

Координатора проекту «Правовий простір» Ганну МАРТИНЮК цікавило питання посилення взаємодії новостворених центрів із громадськими приймальнями, які безкоштовно надають правову допомогу. Як показує практика, більша частина людей, які звертаються до місцевих центрів, фактично не потребують саме залучення адвоката для вирішення проблем правого характеру.

Дмитро СТОРОЖУК розповів, що у силу можливостей працівники центрів надають обмежені консультації в рамках своєї компетенції, навіть, якщо людина, яка звернулася по допомогу, не є суб’єктом звернення або не потребує залучення адвоката. При цьому він підкреслив ту важливу роботу, яку здійснюють громадські організації, що надають консультативну правову допомогу з широкого кола питань. Директор Регіонального центру Марина ЄЛИСЄЄВА повідомила про відділи взаємодії у структурі місцевих центрів, які покликані розширювати таку взаємодію із суб’єктами надання первинної (консультативної) правової допомоги.

Наостанок, радник Міністра подякував всім присутнім.

{gallery}images/20150806_radnyk{/gallery}