назад
25.09.17

РАУ схвалила проект Стандартів якості з надання безоплатної правової допомоги в цивільних та адміністративних справах

standart22 вересня Рада адвокатів України (РАУ) схвалила проект Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у цивільному, адміністративному процесах та представництва у кримінальному процесі (далі – Стандарти ЦАС). Остаточно введені в дію Стандарти ЦАС будуть відповідним наказом Мін’юсту найближчим часом.

Проект Стандартів ЦАС був розроблений Координаційним центром за участі адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та фахівців центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. 31 липня проект Стандартів ЦАС було направлено на погодження до Національної асоціації адвокатів України (НААУ). Упродовж півтора місяця відбулося декількох зустрічей робочої групи у складі представників системи БПД та НААУ щодо доопрацювання згаданих стандартів і їх погодження. Зокрема, над документом працювали в.о. директора Координаційного центру Олексій Бонюк, начальниця Управління забезпечення якості безоплатної правової допомоги Вікторія Мітько, директорка Регіонального центру з надання БВПД у м. Києві Оксана Василяка, голова Комітету з питань БПД Сергій Вилков та його заступник Ганна Зосименко, голова ВКДКА Олександр Дроздов, керівник секретаріату ВКДКА Віктор Вовнюк.

На останній такій зустрічі проект Стандартів ЦАС був рекомендований Раді адвокатів України для схвалення на найближчому її засіданні.

22 вересня проект Стандартів ЦАС схвалено на засіданні РАУ.

Проект Стандартів ЦАС містить 4 розділи:

  • загальні стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД);
  • окремі стандарти якості надання БВПД на стадії досудового врегулювання цивільного/адміністративного спору;
  • окремі стандарти надання БВПД під час судового розгляду;
  • окремі стандарти здійснення представництва суб’єктів права на БВПД у кримінальному провадженні.

До Стандартів ЦАС включено такі додатки, як протокол узгодження правових питань щодо представництва за дорученням центру з надання БВПД, додаток щодо фіксації дій адвоката, акт прийому-передачі документів/речей (речових доказів), орієнтовний перелік матеріалів адвокатського досьє.

Упровадження стандартів ЦАС у роботу адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги дозволить гарантувати всім клієнтам системи якість послуг; а адвокатам системи БПД – забезпечить захист від необґрунтованих претензій як з боку держави, так і з боку клієнтів.

Стандарти ЦАС будуть затверджені та введені в дію відповідним наказом Міністерства юстиції України, що, як очікується, відбудеться в найближчій перспективі.

Нагадаємо, що в системі безоплатної правової допомоги із 1 липня 2014 року діють стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі.

Також у штаті регіональних центрів з надання БВПД працюють менеджери з якості (прим. – начальники відділів забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів), основними завданнями яких є впровадження стандартів в роботу та моніторинг якості надання правової допомоги адвокатами, партнерська робота з останніми щодо самовдосконалення та підвищення кваліфікації. Менеджери з якості самі також є адвокатами.

Нагадаємо, нещодавно оприлюднено результати моніторингу дотримання адвокатами стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі у першому півріччі 2017 року. Відповідно до результатів – у переважній більшості випадків адвокати дотримуються стандартів, а грубих порушень їх не зафіксовано.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube           Google Google+       тTwitter