назад
26.03.19

Разом проти туберкульозу

image1До Всесвітнього дня боротьби з захворюванням на туберкульоз, який відзначається 24 березня, об´єднана команда Бериславського місцевого центру з надання БВПД та районного центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді провела у місті вуличну акцію «Туберкульоз стосується кожного».

«Туберкульоз – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Найчастіше хвороба вражає легені, також може розвиватися патологічний процес в інших органах і тканинах, – пояснювали організатори, – тому мета акції – підвищити рівень обізнаності населення, у тому числі і дітей, щодо глобальної епідемії та розповісти про способи її профілактики та лікування. А квітка білої ромашки обрана емблемою боротьби з туберкульозом у 1911 році і з тих пір є незмінним символом усіх заходів, символом допомоги і надії для хворих у всьому світі».

image2Організатори розповіли також про шляхи передачі, лікування та запобігання захворюванню, а Інна Єрмоленко – про права та обов’язки хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу відповідно до Закону України «Про протидію захворюванню на туберкульоз».

Говорячи про масштабність зазначеної проблеми, фахівчиня системи БПД пояснила, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, третя частина населення планети інфікована мікобактерією туберкульозу. Щорічно на планеті виявляють 8-9 млн осіб, які вперше захворіли на цю підступну хворобу, а помирає від неї близько півтора мільйона людей, абсолютна більшість з яких – мешканці країн, що розвиваються.

image3Довідка. Всесвітній день боротьби з захворюванням на туберкульоз відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я з 1993 року. Саме 24 березня 1882 року німецький мікробіолог Роберт Кох повідомив про відкриття збудника туберкульозу, за що й був у 1905 році відзначений Нобелівською премією з фізіології та медицини.

Одночасно зі світовим співтовариством, відзначають день боротьби із захворюванням на туберкульоз і в Україні (Указ Президента від 22 березня 2002 року). Хоча за критеріями ВООЗ епідемію цієї хвороби в Україні подолано, наша країна все ж віднесена до групи країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз.