назад
09.10.18

Реагуючи на правові потреби громад: у м. Жовті Води обговорили тему насильства у сім’ї

42672665 1089214014584855 2139328982573645824 nНещодавно страшний випадок сколихнув жовтоводську громадськість. Загибель дитини показала, наскільки важливою може бути взаємодія конкретних установ у вирішенні питань протидії насильству. З урахуванням цієї правової потреби та оновлення нормативної бази у сфері запобігання і протидії насильству, фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ініціювали круглий стіл за участю усіх суб’єктів відповідної роботи.

Учасниками зустрічі стали співробітники виконкому Жовтоводської міської ради, освітяни, представники служби у справах дітей, управління соціального захисту населення, поліції, закладів охорони здоров’я, Жовтоводського міського центру соціальних служб у справах сім’ї, дітей і молоді. На запрошення Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД захід відвідали також партнери з БО “БТ”Шанс” – організації, яка відкрила притулок для жінок у Кривому Розі та забезпечує функціонування мобільних груп для реагування на випадки домашнього насильства.

У ході круглого столу вдалося проговорити подальшу взаємодію, намітити план найближчих дій, провести брейншторм і створити карту ідей. Цікавою та плідною виявилась зустріч багато в чому завдяки допомозі професіонала у своїй справі – модератора Артема Сівака. Учасники круглого столу Андрій Воронін та Сергій Бурлака презентували збірку “Взаємодія суб’єктів у сфері протидії домашньому насильству” та дали слушні поради з цього приводу. В.о. міського голови Ірина Олініченко підкреслила, що саме діалог, відповідальність кожного дозволять покращити роботу у цій сфері.

Правники Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД, Жовтоводського бюро правової допомоги також долучились до роботи круглого столу. Вони розповіли всім присутнім про те, що готові до плідної співпраці у питаннях захисту прав осіб, постраждалих від насильства. Фахівці також проводять активну правопросвітницьку роботу за одним із напрямків проекту “Я МАЮ ПРАВО”  – #СтопНасильство. Співробітники Жовтоводського бюро правової допомоги у свою чергу презентували посібник “ПРОнасильство” та методичку з переліком документів, які потрібні для того, щоб особі, постраждалій від насильства було призначено адвоката за рахунок держави.

Зараз не може бути перетягування ковдри з однієї служби на іншу, а має бути розуміння, що це — спільна справа. Якщо виникають проблеми, їх потрібно виносити на загал, проговорювати і колегіально приймати рішення”, – зазначила інтегратор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД  Наталя Кожем’яка.

Довідково:

Відповідно до пункту 52 Постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №658: “Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечують надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам у порядку, встановленому Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, за зверненням постраждалої особи або її законного представника, в тому числі у приміщенні загальної/спеціалізованої служби підтримки постраждалих осіб, якщо постраждала особа не може відвідати центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги самостійно, про що центру повідомляється відповідною службою.

Документами, що підтверджують належність постраждалих осіб до суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, можуть бути, зокрема:

витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, у якому міститься інформація про вчинення злочину, пов’язаного з насильством;

талон-повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з насильством, виданий уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, за формою, затвердженою МВС;

копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення;

копія постанови про накладення адміністративного стягнення за вчинення правопорушення, пов’язаного з насильством;

копія заяви до суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;

рішення суду про видачу або продовження обмежувального припису стосовно кривдника;

копія винесеного працівником уповноваженого підрозділу органів Національної поліції термінового заборонного припису;

направлення постраждалих осіб до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, складене за формою, затвердженою Мінсоцполітики (видається районними, районними у мм. Києві і Севастополі держадміністраціями, виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад, у тому числі об’єднаних територіальних громад, чи загальними/спеціалізованими службами підтримки постраждалих осіб).

Нагадуємо, що за телефоном контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 можна цілодобово і безкоштовно отримати безоплатну первинну правову допомогу та дізнатись адресу будь-якого центру або бюро в Україні.

{gallery}news/2018/10/3{/gallery}