назад
20.10.17

Реагуючи на звернення громадян: фахівці системи БПД інформують щодо правил встановлення загальнобудинкових приладів обліку газу

СпоживачіНа адресу Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги надійшло звернення від мешканців будинку 2а на пл. Домнобудівників, які просили надати їм правову допомогу у питанні щодо встановлення індивідуальних газових лічильників замість загальнобудинкового. У відповідь на звернення громадян відділ представництва центру підготував інформацію щодо правових підстав оскарження дій ПАТ “Криворіжгаз” та механізмів, які можна застосувати, звернувшись до Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД. Важливо, що ця інформація може стати в нагоді всім мешканцям, які проживають у багатоквартирних будинках

Отже, розподіл природного газу побутовим споживачам здійснюється відповідно до Типового договору розподілу природного газу, укладеного з ПАТ «Дніпропетровськгаз», який затверджений постановою НКРЕКП №2498 від 30.09.2015 (надалі – Типовий договір). Відповідно до частини 1 ст. 2 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» постачання природного  газу  здійснюється  за  умови  його комерційного обліку для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується тільки для приготування їжі – з 1 січня 2018 року.   Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, зобов’язані забезпечити встановлення лічильників газу для  населення,  що  проживає  у  квартирах  та  приватних будинках, в яких газ використовується тільки для приготування їжі – до 1 січня 2018 року. Статтею 3 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» передбачено, що фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок:

 – коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території;

 – коштів відповідного бюджету;

 – інших джерел, не заборонених законодавством.

У п. 1.2 Типового договору зазначено, що умови цього Договору однакові для всіх споживачів України та розроблені відповідно до Закону України «Про ринок природного газу» і Кодексу газорозподільних систем, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 30 вересня 2015 року № 2494.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», Кодексу газорозподільчих систем, Типового договору, побутовим споживачам, які не забезпечені приладами обліку газу, до 01 січня 2018 року для визначення фактичного об’єму споживання (розподілу/постачання) природного газу по їх квартирах, на межі балансової належності, якою є територіально  відокремлюючи  стіни даних квартир, ПАТ «Дніпропетровськгаз» (Оператор ГРМ) повинно встановити квартирні лічильники газу, а в разі відмови від встановлення припинити газопостачання лише з 01.01.2018.

Також ст. 21 Закону України “Про захист прав споживачів” зазначено, що права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо:

 – при наданні послуги, від якої споживач не може відмовитись, а одержати може лише в одного виконавця, виконавець нав’язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами;

 – порушується принцип рівності сторін договору, учасником якого є споживач.

Таким чином, встановлення загальнобудинкового приладу обліку природного газу – в даному випадку на будинок № 2а на пл. Домнобудівників, ПАТ «Криворіжгаз» – ставить у нерівне становище побутових споживачів будинку перед іншими побутовими споживачами багатоквартирних будинків, в яких Оператором ГРМ встановлені індивідуальні лічильники газу, а саме приймання-передача  та визначення фактичного об’єму спожитого газу буде визначатись не по об’єктам побутових споживачів (квартирах), а за будинком, чим порушуються умови Типового договору та Закон України «Про захист прав споживачів».

Для оскарження дій підприємства-надавача послуг варто звертатись до суду. Важливо, що у справах щодо захисту прав споживачів позивачі звільняються від судового збору. Представники соціально незахищених верств населення відповідно до ст. 14 Закону України “Про безоплатну правову допомогу” мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, а отже — на призначення адвоката за рахунок держави. Для цього пропонуємо звернутись до Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70. Мешканці м. Жовті Води з подібними проблемами можуть звертатись до Жовтоводського бюро правової допомоги (м. Жовті Води, бульв.Свободи, 62, (050)505-28-33), мешканці Зеленодольська — до Апостолівського бюро правової допомоги (м. Апостолове, вул.Центральна, 63, (068)208-50-52).

За телефоном гарячої лінії цілодобово та безкоштовно можна отримувати безоплатну первинну правову допомогу та дізнатись адреси всіх центрів та бюро системи безоплатної правової допомоги України – 0-800-213-103.