назад

Реалізація пілотного проекту на старті

1-1

19 липня 2016 року пройшла спільна прес-конференція Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області та Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області, за участю Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області.

Наказом Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5 «Про запровадження пi– Наказом Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5 «Про запровадження пiлотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань» передбачено запровадження пілотного проекту в частині забезпечення прийняття та видачі документів з питань державної реєстрації громадських формувань місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – цим повідомленням розпочав прес-конференцію начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Андрій Данов.

Обговорення реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань стало головною темою зазначеного заходу.

Начальник відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, друкованих засобів масової інформації та  легалізації громадських формувань Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Людмила Біла закцентувала увагу на трьох альтернативних варіантах подачі документів для реєстрації громадських формувань. Незмінною залишається можливість отримання консультацій та подачі документів безпосередньо до  Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області. Є можливість скористатися  фронт-офісами 25 центрів надання адміністративних послуг Запорізької області, що знаходяться у районних адміністраціях та виконавчих комітетах міст та двох ЦНАПів у Запоріжжі. Ще один з варіантів, який значно спрощує процес державної реєстрації громадського формування, – фронт-офіси у місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

-До громадських формувань відносяться громадські об’єднання, місцеві професійні спілки, структурні утворення політичних партій, регіональні творчі спілки, організації роботодавців тощо, – навела приклади Людмила Біла.

Як поінформував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Запорізькій області Павло Наливайко у зазначеному пілотному проекті приймають участь чотири місцевих центри, а саме, Перший запорізькій місцевий центр з надання БВПД, Другий запорізькі місцевий центр з надання БВПД, Бердянський місцевий центр з надання БВПД та Мелітопольській місцевий центр з надання БВПД.

Починаючи з 25 липня 2016 року фахівці місцевих центрів будуть консультувати громадські формування відносно комплекту документів, необхідних для державної реєстрації, приймати та видавати відповідні документи. Отримати результат щодо адміністративної послуги можна буде скориставшися он-лайн сервісами Мін’юсту.

Директор Регіонального центру нагадав, що зараз активно йде процес формування бюро правової допомоги.З 155 кандидатів, які виявили бажання взяти участь у конкурсі з відбору начальників та/або заступників начальників бюро правової допомоги, 86 претендентів пройшли до останнього відбіркового етапу та були запрошені до проходження інтерв’ю.За результатами проведеного конкурсу було відібрано 54 кандидати для укомплектування посад в зазначених бюро.

У світі реформи децентралізації територіальних громад на бюро правової допомоги сподіваймося у майбутньому буде покладено функції прийняття та видачі документів щодо державної реєстрації громадських формувань, – підсумував Павло Наливайко.

За результатами реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань відповідно до вищевказаного наказу, його буде запроваджено на постійній основі та забезпечено внесення змін до законодавства у відповідній сфері.