назад
26.04.19

Реалізація прав неповнолітніх у навчальному закладі та поза його межами

Начальник Чигиринського бюро правової допомоги Поліщук Ірина провела ознайомче заняття для учнів 8 класу НВК №2 м. Чигирин на тему: “Реалізація прав неповнолітніх у навчальному закладі та поза його межами”.

Було розглянуто взаємозв’язок між правами та обов’язками людини і відповідальність за свої права.

Учні ознайомились із положеннями ст. 23 Конституції України, яка проголошує: «Кожна людина має право на вільний розвиток своєї особистості, якщо при цьому не порушуються права і свободи інших людей, та має обов’язки перед суспільством, в якому забезпечуються вільний та всебічний розвиток особистості».

Детально розкрито право особи на освіту.

Право на освіту — одне з конституційних соціально-економічних прав, що забезпечуються розгалуженою мережею навчально-виховних закладів, які можуть бути як державними, так і приватними, системою наукових установ, закладів підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, створення умов для вільного вибору профілю навчання відповідно до інтересів та уподобань, різними формами навчання (очною, заочною, вечірньою).

Згідно з законом, обов’язковим є навчання з шести (семи)- річного віку до 15 років. Законодавство про освіту визначає права та обов’язки учнів.

Так, учні мають такі права: вибору форм, профілю навчання, користування матеріально-технічною, виробничою та спортивно-оздоровчою базою навчально-виховного закладу, доступ до інформації у всіх галузях знань, участь у олімпіадах, конкурсах, одержання направлення до навчання в інших закладах, участь у громадському самоврядуванні, безпечні та нешкідливі умови навчання. Здійснення учнями своїх прав нерозривно пов’язане з дотриманням ними і обов’язків, які закріплені в законі. Серед них: систематичне і глибоке оволодіння знаннями, дотримання моральних, етичних норм співжиття та норм законодавства.

По закінченню заняття учням було вручено паспорта прав дитини.